Capital.ba

Komunalno Brčko krši pravila iz opštih uslova za isporuku struje

24.10.2012. / 7:30

BRČKO, Inspekcija Brčko distrikta utvrdila je da obavještenja o prekoračenju priključne elektro snage domaćinstvima koja Javno preduzeće “Komunalno Brčko” upućuje potrošačima, nisu usklađena sa važećim opštim uslovima o isporuci električne energije.

Glavni inspektor Dževdet Šahović rekao je da domaćinstva kao potrošači imaju pravo na priključnu snagu od 23 kilovata u skladu sa opštim uslovima isporuke.
On je pojasnio da je komunalno preduzeće građanima, kao isporučilac, dužno obezbijediti toliku vršnu snagu, bez insistiranja da podnose dodatne zahtjeve, ali oni, umjesto da primjene propisana mjerenja, paušalno na osnovu potrošnje u zimskom periodu, sa ekstremno niskim temperaturama, domaćinstvima utvrđuju navodno prekoračenje dozvoljene vršne snage i zatražili su da podnesu zahtjeve za novu elektro-energetsku suglasnost.
Glavni inspektor tvrdi da se cijena od 276 KM koju JP “Komunalno Brčko” traži za izdavanje nove elektroenergetske saglasnosti odnosi na priključnu snagu od 41,4 kilovata, a ne na 32,9 kW iako je to sljedeća predviđena stepenica vršne snage koja košta 148 KM.
“Navode iz rješenja koje je izdao nadležni inspektor potvrdila je i Apelaciona komisija Brčko distrikta, kao drugostepeni organ, nakon što je Komunalno uložilo žalbu na rješenje”, istakao je Šahović.
Prema njegovim riječima, JP “Komunalno Brčko” i dalje šalje obavještenja građanima sa utvrđenim nepravilnostima, pa će Inspektorat morati preduzeti nove zakonom predviđene restriktivne mjere protiv tog preduzeća.
Inspektor je već izrekao novčanu kaznu “JP Komunalno Brčko” u iznosu od 1.000 KM, a direktoru, kao odgovornom licu kaznu od 200 KM. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!