Capital.ba

Francuze čekaju štednja i otkazi

29.06.2012. / 9:54

PARIZ, Premijer Francuske Žan-Mark Ero naložio je ministarstvima da smanje potrošnju za sedam odsto sljedeće godine.

On je naveo da će u javnom sektoru morati da bude uručen određeni broj otkaza, u pokušaju da budžetski deficit Pariza bude smanjen.
Kancelarija premijera je saopštila da će ministarstva smanjiti javnu potrošnju za sedam odsto u 2013, kao i za četiri odsto u 2014. i 2015. godini.
U saopštenju se navodi da će broj radnih mjesta u javnom sektoru biti smanjen za 2,5 odsto između 2013. i 2015, van oblasti koje se smatraju prioritetnim, kao što su obrazovanje, javna bezbjednost i pravosuđe.

“Nivo državnog kadra biće stabilan. Otvaranje novih radnih mjesta biće rezervisano za sektore obrazovanja, policije, žandarmerije i pravosuđa”, navodi kancelarija.

Francuski ministar finansija Pjer Moskovisi rekao je početkom nedjelje da Pariz mora da obezbjedi do deset milijardi evra da bi svoj javni deficit skresao na 4,5 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP).

Francuska je 2011. zabilježila javni deficit od 5,2 odsto BDP-a, a bivša vlada je u martu snizila cilj za 2012. na 4,4 odsto.

Prema propisima EU, države su obavezne da deficite drže ispod tri odsto BDP-a i da rade na uravnoteženju budžeta, pa čak i ostvarenju suficita. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!