Capital.ba

Eliminisati manjkavosti iz Zakona o rudarstvu

02.02.2012. / 13:15

UGLJEVIK, Postojeći Zakon o rudarstvu, iako je pretrpio mnoge izmjene i dopune, pokazuje određene manjkavosti i novim bi trebalo regulisati niz pitanja iz ove oblasti, rečeno je na današnjoj raspravi o Nacrtu zakona o rudarstvu Republike Srpske održanoj u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ Ugljevik.

Novim zakonom o rudarstvu biće obezbijeđeni bolji uslovi i efikasniji način eksploatacije rudnog bogatstva, kao i mogućnost usaglašavanja sa zakonom o koncesijama –  obrazložio je stručni tim Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske,  koji je predvodio Borislav Adamović, pomoćnik ministra.

“Novina koju ovaj zakon uvodi jeste   i obavezno zaključivanje ugovora o koncesijama, kao i povoljnija rješenja za koncesionare i potencijalne ulagače”, rekao je  Adamović, navodeći ovo kao najvažniju novinu.

Direktor RiTE Ugljevik Anto Gajić kaže da ne treba očekivati da novi zakon “koči” rad ovog preduzeća.

“Neka zakonska rješenja samo će doprinijeti i ubrzati donošenje nekih akata koji su bitni za eksploataciju na samom kopu tako da mi podržavamo donošenje novog zakona”, rekao je Gajić novinarima nakon rasprave.

Primjedbe koje su upućene od stručnjaka RiTE Ugljevik odnosile su se i na uvođenje reda u rad privrednih subjekata koji moraju da imaju licence i reference da bi se podigli standardi u ovoj oblasti.

Istovremeno, zatraženo je da se uvede kategorija tehničkog projekta, kao i da zakon o rudarstvu mora da sadrži i geološka istraživanja koja se odnose na ekploataciono polje.

Praksa je, kako je istaknuto, pokazala da je neophodno i da se zakonom definišu obaveze i odgovornosti podizvođača angažovanih na rudarskim poslovima u pogledu zaštite na radu.

Stručnom timu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, koji je predvodio pomoćnik ministra Borislav Adamović, dostavljen je veliki broj primjedaba i prijedloga i na današnjoj kao i na jučerašnjoj raspravi u Gacku.

Sve primjedbe biće razmatrane prije konačnog usvajanja prijedloga zakona o rudarstvu.

Nakon juče održane rasprave o Nacrtu zakona o rudarstvu  u Gacku i danas u Bijeljini biće održana još jedna rasprava u Prijedoru.

Javnu raspravu o Nacrtu zakona o rudarstvu organizovalo je  Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u saradnji sa Privrednom komorom Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je  Nacrt zakona o rudarstvu  na sjednici održanoj 15. decembra 2011.godine.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!