Capital.ba

Grk za porez duguje 950 mil. evra

24.01.2012. / 8:25

ATINA, Ministarstvo finansija Grčke je objavilo spisak sa oko 4.000 imena najvećih poreskih dužnika koji duguju državi oko milijardu evra.

Među imenima ima i nekoliko poznatih javnih ličnosti, među kojima su i vlasnici televizija i televizijski voditelji, kao i poznati pjevač i bivši grčki košarkaš.
Mediji prenose da je velika vjerovatnoća da veći dio novca nikada neće ni biti naplaćen jer je dobar dio dužnika ili u zatvoru ili su im kompanije već bankrotirale.
Na vrhu liste je 58-godišnji računovođa, koji je već osuđen, kako prenosi Rojters, na čak 504 godine zatvora za utaju poreza. Za njega se vjeruje da duguje 952 miliona evra, od čega su veći dio kazne.

Većina ostalih na listi duguju manje. Grčke vlasti procjenju da bi, kad bi bilo moguće prikupiti sva dugovanja, to bilo blizu 15 milijardi evra. Očekuje se da bi, u najboljem slučaju, moglo da se naplati oko osam milijardi evra.

Tekući poreski dugovi, prema procjeni Evropske komisije, iznose 60 milijardi evra, gotovo četrvrtinu BDP-a.

Ukupan bruto godišnji proizvod Grčke iznosi oko 218 milijardi evra, a očekuje se da će budžetski deficit za 2011. godinu iznositi 19,7 milijardi evra. Beta, B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!