ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Žiranti u četvrtak izlaze pred Parlament FBiH

Objavljeno u FINANSIJE, NAJAVE DOGAĐAJA

zirantiSARAJEVO, Žiranti i članovi njihovih porodica protestovaće u četvrtak, 21. novembra, ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o zaštiti žiranata u ovom entitetu, najavila je predsjednik sarajevskog ogranka Udruženja žiranata u FBiH Dženana Hadžimahmutović.

Ona je rekla da će protest biti održan zbog “bankarskog lobija koji ne dozvoljava da zakon napokon prođe i okonča agoniju 200. 000 prevarenih građana”.

Prema njenim riječima, mirno okupljanje pred zgradom Parlamenta FBiH najavljeno je za četvrtak, 21. novembra, za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma.

Članovi Zajedničke komisije za usklađivanje različito usvojenih tekstova u dva doma Parlamenta FBiH na jučerašnjoj sjednici nisu raspravljali o Prijedlogu zakona o zaštiti žiranata u FBiH, čime je produžena agonija hiljada žiranata, koji su nakon nedavnog usvajanja ovog zakonskog rješenja u Domu naroda očekivali da će ovaj zakon ekspresno proći formalnost u Komisiji, odnosno biti objavljen u “Službenim novinama”.

“Dnevni avaz” piše da se Komisija juče nije izjasnila o ovom prijedlogu, jer smatra da to u ovom trenutku nije njihov posao.

Navodno, njeni članovi pravdaju se procedurom prema kojoj Prijedlog zakona treba biti vraćen u Predstavnički dom, gdje treba biti obavljena rasprava o obliku zakona koji je usvojen u Domu naroda, piše list.

Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Aida Čikić, koja je predložila zakon, ističe da je ovakvim odugovlačenjem, osim poslovnika, prekršen i Ustav.

Ona je podsjetila na ustavnu kategoriju koja nalaže da se jedan dom, u ovom slučaju Predstavnički, u roku od deset dana trebao izjasniti prihvata li formu sa amandmanima, onu koja je prošla u Domu naroda.

“U ovom slučaju prošlo je skoro 30 dana” , dodala je Čikićeva.

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+