ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Sarajevo osiguranju“ i „Adriatic osiguranju“ zabranjeno osiguranje vozila u Banjaluci

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, OSTALO

– Dujaković: Nisu poštovali smjernice, davali su popuste i do 100 KM
– Olovčić: Trudili smo se da sve dovedemo u red i dobili ovakav odgovor

BANJALUKA – Nakon višedecenijske neuspješne borbe sa nelegalnim popustima u osiguranju od autoodgovornosti u Republici Srpskoj, Agencija za osiguranje se konačno odlučila na najdrastičniju kaznu i danas je privremeno zatvorila banjalučke filijale „Sarajevo osiguranja“ i „Adriatic osiguranja“, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Slikovni rezultat za osiguranje automobila

Građani su obaviješteni da polise osiguranja, koje budu zaključene sa ovim društvima u periodu od 27. aprila do 27. maja neće biti validan dokaz o osiguravajućem pokriću.

„Mjera zabrane zaključenja ugovora o osiguranju odnosi se samo na ugovore o osiguranju od autoodgovornosti za motorna vozila. Ne odnosi se na mogućnost zaključenja ugovora o osiguranju u drugim vrstama osiguranja sa ovim društvima“, navodi se u službenom obavještenju Agencije.

Zabrane rada osiguravajućim kućama ovim nisu završene, a u Agenciji najavljuju da će ključ u bravu na mjesec dana dobiti još neke među njima koje nisu poštovale smjernice prilikom naplate.

„Utvrdili smo da ‘Sarajevo osiguranje’ i ‘Adriatic osiguranje’ nisu poštovali jasne smjernice. Svi moraju da rade po tarifi, a ove agencije su davale popuste u iznosu od 50 do 100 KM. Ne mogu da otkrivam imena drugih društava za osiguranje, ali sigurno će biti još zatvaranja. U zavisnosti od prekršaja mogu bitri zatvoreni i na period do 180 dana. U ovoj akciji pomogao nam je i MUP Republike Srpske koji sprovodi naše rješenje“, kazao je danas za CAPITAL direktor Agencije Slaven Dujaković.

Direktor „Sarajevo osiguranja“ Muhidin Olovčić kaže da je iznenađen odlukom Agencije, jer se društvo pridržavalo smjernica. O eventualnoj tužbi pred Okružnim sudom u Banjaluci koja im je ponuđena kao pravni lijek, već danas odlučiće uprava ove osiguravajuće kuće.

„Trudimo se, posebno u posljednje vrijeme otkada je Agencija strože nadzirala izradu polisa od autoodgovornosti. Kada smo se trudili da to ispravimo, dobili smo odgovor kakav smo dobili. Neprijatno smo iznenađeni“, kazao je Olovčić za CAPITAL.

Na pitanje da li je „Sarajevo osiguranje“ davalo nelegalne popuste, odgovorio je nejasno da se društvo „tržišno orjentiše, što se može vidjeti i krooz javne nabavke“.

„Poštujemo ono što je propisano smjernicama. Sve je transparentno. Agencija je, pretpostavljam, našla argumente za ovakvu odluku, ali o svemu će se odrediti uprava društva“, zaključio je Olovčić.

U sarajevskom „Adriatic osiguranju“ danas nisu bili raspoloženi da razgovaraju o nelegalnim popustima i ključu u bravu.

Popusti prilikom zaključivanja polise osiguranja od auto-odgovornosti decenijama su jedan od najvećih problema na tržištu, a osiguravajuće kuće su ih davale uprkos desetinama sastanaka na kojima su obećavali da to neće činiti.

Osiguravajuće kuće koje su danas zatvorene i njih nekoliko koje će biti sledeće sedmice, nakon što im istekne rok za žalbu, očito nisu, kao i mnogo puta do sada, ozbiljno shvatili poslednje najoštrije upozorenje Agencije za osiguranje da to više neće tolerisati.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (17)

 • Slaven zvani tehnički


  “Svako ko ne bude dao meni kovertu biće sankcionisan, izbori se približavaju pa moram malo sebi, a i malo više šefu zaraditi. Ne mogu udariti na moje koalicione partnere pa sam udario na federalce. Sa svojim ću iskompenzovati nekako.Ja sam veliki dečko iz Stanara koji se polako probija i gradi karjeru na pošten i kulturan način te moram napomenuti da imam u planu otvoriti još koji tehnički pregled jer prilika se pruza jednom u životu.”
  JEBO TI MILE SVE SVOJE KAKVU SI BAGRU DOVEO

  • Fedex

   Pa naravno da su udarili na federalna osiguranja,oni ne placaju reket Baji…Bas me zanima da li bi tako Kajin Atos kaznili, ako citaju ovo gospoda iz AZORS-a evo im konkretan primjer:pre neki dan Kaja je zvao vlasnika David-Sped doo, pa im je odradio 3 tegljaca bez pojavjivanja na TP-u(sto im je praksa) i dao 50% povrata u kesu.To je samo jedan primjer a ima ih nebrojeno.Neskovic i Aura takodje 50% kes nazad na teretnjake jos daju gratis i 6-omjesecni…Neskovic samo preliva gotovinu iz pumpe u osiguranje, ima li igdje da nemaju povezan TP i pumpu!?Da li je to ikome sumnjivo???Naravno Dujakovicu nije ni sumnjivo da Neskovic ima 7 miliona dobiti na 17 miliona bruto premije, aloooooo!?Kad se zna koliki im je trosak pribave(povrati plus plate i troskovi TP-ova) cca 70% plus isplata i rezeracija steta, pa ko to normalan moze progutati!?I onda isplacuju dobit od cca 5 miliona da bi naravno platio reket za izbore.Nema kaznjavanja ni Eurosa ni bilo koje kuce sa politickim bekgraundom sadasnje vlasti, krece udar na ostale kuce sa sjedistem u federaciji, zivi bili pa vidjeli…

   • Deni

    Svaka čas prijatelju, ali nisi spomenuo Dujakovićevu matičnu firmu Drina osiguranje koja je apsolutni lider u davanju popusta na teretna vozila jer nisu ni prestajali davati popuste.

  • Re

   Imaš u Krajini pet TP, sve je spremno, samo uzimaj. Ti si “glavni”. Sve vam ćaća kupio. Ali i koalicioni partneri bacili oko…. Nemojte se potući, ima za podijeliti.

 • Adriatic

  Pa ovom Adriaticu (ranije BSO) je vec oduzimano pravo ugovaranja polisa AO tokom 2011 godine. Ljudi imaju iskustva :-)

 • Deni

  Zamolio bih urednika ovog portala gospodina Vukelića kojeg cijenim kao nezavisnog i korektnog novinara da ne piše ovakve bombastične naslove jer agencija nije zatvorila gore navedene filijale već im privremeno zabranila produkciju polisa AO.

 • Nije da nije

  Naslov teksta je na mjestu jer Sarajevo osiguranje preko 95% izdaje AO police i time je g-din Slaven stao nenormalnim popustima koje ovi rade preko zemljoradničkih zadruga i bilborda. Istraga SIPE je upravo u toku.

 • Duško

  Ocekujte zabranu rada Drine osiguranja, Neškovića, Wiener osiguranja, Dunav Osiguranja, Mikrofin osiguranja, Mikrofin Banke na teritoriji FBIH

 • neko iz mase

  Izrečene mjere će dati rezultat samo ako AZORS izrekne zabranu za Euroherc u Doboju, Sas Super P u Doboju i Bijeljini, Garant u Bijeljini, Euros u Bijeljini i kompletnom istočnom dijelu RS. Takođe, Drina osiguranje, Atos osiguranje, Central i ASA isplaćuju enormne provizije zastupnicima, koji ih distribuišu u nelagalni popust!

 • ja

  Nisu mu platili reket.
  Slaven Dujaković je ograničen čovjek bez škole i obraza.
  Slika i prilika DDNS-a u Doboju.
  Bio na čelu vatrogasne jedinice u Doboju za vrijeme poplave.
  Sva im vozila ostala pod vodom.
  Tu ga postavio sultan Dobojski Obren Petrović za dokazanu odanost.
  Pošto u familiji niko nije imao ništa, od rata su odlučili da više nikad ne oskudjevaju.
  Skoro sve što se ima je plod utaje ili malverzacija.
  Kad je bio šef Deina osiguranja u Doboju i to mu je bilo mnogo jer je operisan od čitanja propisa.
  Dodik ga sa Pavićem postavi na čelo AZORS-a da namlate pare kao sa Bobarom.
  Iz osiguravajućeg društva keš pravo u džep.
  Kad ne bude išlo zovi mentora da te ne zatvore.
  Dok se svi ovakvi namire, mi ćemo na kuluk u Njemačku.

  • Stop

   Da se u bilo kojoj normalnoj zemlji desi da osiguravajuća kuća kao Sarajevo osiguranje za 3-4 mjeseca dođe sa trećeg na prvo mjesto i to poslije onakvih turbulencija u 2016, i sve to uz ovakav spektakularan mjesečni rast, pa jasno je kako i zašto.

   • tržište osiguranja

    Nove Smjernice Agencije za osiguranje FBiH u pogledu uredivanja tržišta obavezne auto odgovornosti-AO,što čini više od 50% premijskog
    prihoda, ide u pravcu uredenja tržišta osiguranja u duhu Evropskih smjernica, vodi smanjivanju broja istih.Pred tržištem osiguranja se nazire svijetla perspektiva.

    • Potrosac

     Odredjivanje minimale cijene polise se moze definisati kao organizovanje monopola. Minimalna cijena polise je samo jedan od nacina u pokusaju da se osigura stabilnost osiguravajucih kuca.

     Mnogo bolji nacin da se osigura stabilnost osiguranja je preko obaveznih rezervi. Sa minimalnom cijenom polise se ne obezbedjuje stabilnost jer ta cijena ne sprecava druge malverzacije koje vode osiguravajuce kuce u propast. Najbolji primer je Krajina osiguranje. Visina polise nije sprijecila propast koju su prouzrokovali vlasnici. A “nelegalni popusti” nisu unistili ni jednu osiguravajucu kucu a svi su ih davali.

     Prema tome je jasno da je minimalna cijena polise zapravo organizovani monopol od strane udruzenja osiguravajucih drustava a koji im je omogucila drzava. Tim monopolom su stvorili raj osiguranja preko novcanika potrosaca.

     Posto vidim da ovu vijest najvise zanima agente osiguranja, koji ce sad da komentatisu kako nisam upravu molio bi vas da objasnite ovoliku pojavu novih osiguravajucih kuca u ovako ekononski jadnoj zemlji kao sto je BiH. Jedino objasnjenje je sledece. Zbog organizovanog monopola osiguranje vozila je postola jedan od najunosnijih poslova u drzavi. To placamo mi potrosaci a vi se sad svadjate oko toga ko ce vise da zavuce ruku u nas nivcanik.

     Stabilnost osiguravajucih kuca treba da se obezbedi preko obavezne rezerve a cijenu treba da odredjuje trziste. Ipak kazemo da smo zemlja sa “slobodnom trzisnom ekonomijom” iako je ocigledno da pojedine grupe drze monopol.

     Ne branim ova osiguranja koja su prekrsila zakon jer za razliku od vecine komentatora ne radim za osiguranje. Pisem ovo iskljucivo kao potrosac koji vidi da ste svi monopolisti.

 • Samo nastavite

  Evo jednog komentara kojeg vrijedi pročitati:
  Menadžment Sarajevo osiguranja sav poratni period ponaša se zapravo kao jedna prilično likvidna blagajna.Uvijek su prvi po isplati premija,pa šta košta da košta.Kada je ponestalo keša menadfžeru galaksije ,dogovorio je dokapitalizaciju!Kod njega su navodno predratne Lade isplačivane i po nekoliko desetaka hiljada km.I tako je ,kažu ,uspio isplatiti sve predratne štete.A ovaj je samo nastavio tamo gdje je predhodnik stao.Naravno zadržao je i saradnike koji dobro stoje sa vlasnicima svih tih silnih šteta!A štuke ni!Tako se zvala jedna slovenska serija .Šarani i ostale masne ribe uležali se u mulju na dnu jezera,a štuke ni.Pa zar bi neko imočekivao od ovakvog Nadzornog odbora da tu nešto nadzire.Gospođa Edina i Mr Ibrahim,ta hajte molim vas.Edina je dovela nekog pajdaša iz Banjaluke a Ibrin sin odavno tu prima plaću,a da ni sam ne zna zašto!Možda zna Novalić,on inače sve zna!Jedino nije siguran zašto već nije ufatio Sarajevo osiguranje u slobodnom padu,kao FDS svojevremeno!A dok se on na to odluči,zapravo dok na to nagovori koalicione partnere,ko zna šta će sve izgoreti ili se na neki drugi poznat način,oštetiti!Tužilaštva su zauzeta kradljivcima drva za ogrjev!

 • VLATKO

  KAD ČE U FEDERACIJI I OVDJE DAJU I 200-250 KM

 • Pljacka

  Kada Trivun posuđuje Trivunu, ili pljačka SO-a na Banjalučki način:
  http://www.capital.ba/agencija-provjera … ent-641986

 • Svaka cast

  Sve pohvale Agenciji za nadzor,mada mislim da je sramotno da je ovo prva reakcija od osnivanja iste.Savrseno osmisljena kazna,mup neprima police od osiguranja kojem je izrecena zabrana.Adriatic osiguranje u Cazinu nudi popust kao na pijaci,ako ste uporni mozete izvuci i do 150 km,a za teretna 35-40% povrat..nadam se skoroj reakciji..U svim tim neregularnostima bankira prekrsitelj i lutajuci osiguranik..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+