ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zaštita potrošača preduslov slobodne trgovine

Objavljeno u OSTALO

potrosaciBEOGRAD, Usklađivanje zakonodavstva Srbije sa evropskim u oblasti zaštite potrošača od izuzetnog je značaja za pristupanje EU, jer različiti propisi članica predstavljaju barijeru slobodnoj trgovini, rečeno je juče na uvodnom sastanku grupe nevladinih organizacija Nacionalnog konventa za pregovore u toj i u oblasti zdravstva.

Direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević rekao je da su članovi grupe predstavnici organizacija za zaštitu potrošača, među kojima su APOS, SOPS, zatim Centar za evropske politike, Kancelarija za evropske integracije, kao i ljekari.

On je istakao da civilno društvo ne učestvuje u pregovorima sa EU, ali će se uključiti savjetodavno preko radnih grupa, davaće prijedloge i kritike i pratiće kako se sprovode propisi. Oni će pregledati Nacrt srpske pregovaračke pozicije i dati svoje primjedbe.

Prema njegovim riječima, pregovori ne mogu biti kraći od četiri godine, a kako je potrebno vrijeme za ratifikaciju i neke druge protokolarne procedure, do punopravnog članstva proteći će minimum sedam godina. Treba da se dogovore tri stvari – rokovi, novac i način sprovođenja pravila EU.

Predstavnica Konventa Ksenija Simović rekla je da je zdravstvena politika EU “horizontalna“, što znači da su, prije svega, odgovorne države članice za javno zdravlje, a EU donosi okvir za pripravnost i odgovor na krize.

Ona podržava istraživanja transplantacija, klimatskih promjena, poboljšanje prekogranične njege, elektronsko zdravstvo, procjenu rizika, vakcinacije, saradnju u liječenju rijetkih bolesti, elektromagnetnih polja i nezi starijih osoba.

Posebna pažnja se posvećuje prevenciji, mada veliki problem predstavljaju duvan i alkohol, jer te industrije imaju značajne lobije, što je slučaj i sa farmaceutskom industrijom. Tanjug

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+