ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Za zapošljavanje 5.070 lica 18.643.243 KM

Objavljeno u POSAO

colakovicPALE, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske u ovoj godini realizovaće pet projekata ukupne vrijednosti 18.643.243 KM za zapošljavanje 5.070 lica, rekao je  direktor Zavoda Milko Čolaković.

Čolaković je istakao da je realizaciji ovih projekata Vlada posvetila maksimalnu pažnju, i traži da se uključe svi relevantni faktori – resorna ministarstava, zavod za zapošljavanje i svi ostali.

On je dodao da su formirane i interesorne radne grupe koje će pratiti realizaciju ovih projekata i periodično izvještavati Vladu Republike Srpske.

Čolaković je rekao Srni da će u ovoj godini biti realizovan projekat podrške zapošljavanja u privredi Republike Srpske, ukupne vrijednosti oko osam miliona maraka, kojim će biti zaposleno 2.927 lica.

On je istakao da je ovim projektom planirano zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama 986 lica, za šta je predviđeno 2.900.0000 KM.

Čolaković je pojasnio da je planirano zapošljavanje kod poslodavaca 696 lica za koje obezbijeđeno 2.500 KM po licu, što iznosi 1.740.000 KM, te samozapošljavanje 290 lica za koje je obezbijeđeno 4.000 KM po licu, što iznosi 1.160.000 KM.

On je napomenuo da je ovim projektom planirano i zapošljavanje kod poslodavaca i samozapošljavanje u razvijenim i srednjerazvijenim opštinama 1.941 lica, za koje je obezbijeđeno 5.199.000 KM.

“Planirano je zapošljavanje kod poslodavaca 1.248 lica za koje je obezbijeđeno 2.500 KM po licu, što je ukupno 3.120.000 KM”, rekao je Čolaković i dodao da je za samozapošljavanje planirano 693 lica za koje je obezbijeđeno 3.000 KM po licu ili ukupno 2.079.000 KM.

Čolaković je naglasio da je za projekat zapošljavanja u poljoprivredi planirano 3.925.000 KM za zapošljavanje 550 lica.

Prema njegovim riječima, ovim projektom u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama posao će dobiti 250 lica, za šta je potrebno izdvojiti 1.775.000 KM, a u razvijenim i srednje razvijenim opštinama 300 lica za koje je potrebno izdvojiti 2.150.000 KM.

Čolaković je naglasio da je Vlada Srpske i ove godine odobrila projekat zapošljavanja pripravnika ukupne vrijednosti 2.850.743 KM, od čega Budžet Republike Srpske učestvuje sa 1.995.534 KM, a poslodavci sa oko 855.208 KM.

“Projekat obuhvata sufinansiranje zarada 655 mladih lica, od čega 530 lica sa srednjom stručnom spremom, 20 lica sa višom školskom spremom i 105 lica visoke stručne spreme”, rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Čolaković je naveo da je za jednog pripravnika srednje stručne spreme mjesečno potrebno izdvojiti minimalna sredstva u bruto iznosu od 497,51 KM, za pripravnika više stručne spreme 663,35 KM i visoke 912,11 KM.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini će se ralizovati i projekat podrške zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca Vojske Srpske, ukupne vrijednosti 3.268.500 KM, a za zapošljavanje 938 lica.

On je pojasnio da je predviđeno sufinansiranje zapošljavanja 684 lica ovih kategorija kod poslodavaca u iznosu od 3.000 KM po licu, za samozapošljavanje 107 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida planirano je da se dodijeli 4.500 KM po jednom licu, dok će se za sufinansiranje samozapošljavanja 147 djece poginulih boraca dodjeljivati 5.000 KM po licu.

Čolaković je istakao da je kroz projekat podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju Svjetska banka obezbijedila 500.000 KM za organizovanje i izvođenje javnih radova.

On je naglasio da je za projekte izvođenja javnih radova u razvijenim i srednje razvijenim opštinama planirano sufinansiranje 70 odsto vrijednosti javnog rada, a maksimalno 28.000 KM, dok će se u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama vršiti sufinansiranje 80 odsto vrijednosti javnih radova, a maksimalno 32.000 KM. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

 • pero

  Čolakoviću kada ovi projekti kreću ove il
  i 2014 izborne godine?

 • zoran

  ja sam se suocio s ovim projektom i ne razumijem šta ovaj čovjek priča i kome prosipa prašinu u oči…možda je ovo i tačno što on govori ali se u djelo ne sprovodi ili ako se sprovede to je na dugu štapu…moje iskustvo…otvorio otvorio sam radnju,bio sam na birou za zapošljavanje,podnio sam zahtjev za ova sredstva o kojima gospodin govori…dobio sam prolazno svjetlo,obezbedio svu potrebnu dokumentaciju ,digo kredit kod mikrokreditne organizacije da započnem,ova srdedstva o kojima doticni govori nisam dobio evo peti mjesec..kada god nazovem kancelariju pale kazu na spisku si i mi cekamo odobrenje za prebacivanje iz banja luke…pitam drugog on kaze na palama ti odobravaju sredstva na racun..ko koga ovde laze nzm…i dalje cekam tih 3000 marakai cekacu da vidim kad cu ih dobit,izgleda u limburgu mjesecu :)…moje iskustvo vam govori da ne ulazite u ovakve projekte i da ne otvarate radnje ,jer od ove njihove crkavice nemate neke koristi…ja mislim da se spekulise sa ovim sredstvima,pokrivaju se druge stavke a mi koji cekamo načekaćemo se ahahahahaha….

 • Analitičar

  @zoran,
  Dalin ste zoran, član koje stranke?
  Ako niste, a neophodna su Vam ova sredstva, pravac partija…..svima sam nešto dao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+