ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Wall Street: Mali porast berzi uoči sjednice Feda

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA, VIJESTI IZ SVIJETA

NJUJORK, Na Wall Streetu su i u utorak, kao i prethodnih dana, cijene akcija blago porasle i dostigle nove najviše nivoe u istoriji dok ulagači čekaju odluke čelnika američke centralne banke.

Dow Jones ojačao je 0,18 odsto, na 22.370 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,11 odsto, na 2.506 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 odsto, na 6.461 bod.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče porasle, a novi rekordni nivoi sva tri najvažnija indeksa najviše se zahvaljuju rastu finansijskog sektora za 0,8 odsto.

U posljednjih osam dana taj je sektor ojačao gotovo 6 odsto jer su porasli prinosi na američke obveznice uoči sjednice čelnika Feda.

Saopštenje s te dvodnevne sjednice biće objavljeno u srijedu, a biće popraćeno konferencijom za medije predsjednice Feda Janet Yellen.

Niko ne očekuje povećanje kamata, no ulagači vjeruju da će monetarne vlasti najaviti planove o smanjenju nagomilanih bilansa centralne banke, a možda i signalizirati povećanje cijene novca u decembru.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a iako je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači donedavno nisu u to verovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih nivoa.

No, nakon nedavno objavljenih podataka o rastu inflacije, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 45 odsto šansi da će Fed u decembru povećati kamate.

“Čini se da su ulagači suzdržani dok se čekaju poruke Feda o situaciji u ekonomiji i daljoj sudbini kamatnih stopa. A ako se Fed suzdrži od najave smanjenja bilansa, to bi moglo naštetiti finansijskom sektoru”, kaže Ryan Detrick, strateg u firmi LPL Financial.

Među najvećim dobitnicima juče je bio i telekomunikacioni sektor jer su cijene akcija T-Mobilea US i Sprinta skočile oko 6 odsto, nakon vijesti da bi T-Mobile US mogao preuzeti Sprint.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 odsto, na 7.275 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 odsto, na 12.561 bod, a pariski CAC 0,16 odsto, na 5.237 bodova. Hina

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+