ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vladin tajni spisak neodrživih javnih preduzeća u RS: „Energoinvest“, „Nova Romanija“, „Igrište“…

Objavljeno u OSTALO

– Pod pritiskom reformske agende Vlada RS pokrenula gašenje ili prodaju 16 većinski državnih firmi
– Vlada RS se obavezala da će spriječiti prijavljivanje najniže plate i izbjegavanje plaćanja doprinosa 
– Vlada RS i Svjetska banka rade analizu dugovanja zdravstvenog sektora RS
– Priprema se uspostavljanje Fonda za restrukturisanje banaka BiH

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske je, u skladu sa obavezama iz reformske agende, napravila spisak neodrživih državnih preduzeća. Na listi je 16 firmi u kojima je pokrenut postupak stečaja, likvidacije, restrukturisanja ili prodaje, otkriva poslovni portal CAPITAL.Vlada

Vlade RS i FBiH preuzele su reformskom agendom na sebe niz obaveza, a između ostalih rješavanje problema neodrživih preduzeća, pravljenje spiska održivih i neodrživih javnih preduzeća, promjenu niza zakonskih propisa, među kojima je jedan od bitnijih novi zakon o bankama, rješavanje problema nekvalitetnih kredita i mnoge druge.

Iz Akcionog plana za implementaciju reformske agende, koji je u posjedu CAPITAL-a, vidljivo je da vlasti RS poprilično kasne u sprovođenju obaveza koje su preuzeli.

Rješavanje neodrživih preduzeća

Kada su u pitanje obaveze Vlade RS, jedna od bitnijih koja je sprovedena je rješavanje neodrživih preduzeća u njenom vlasništvu. Na spisku se nalazi 16 firmi u kojima su pokrenuti postupci likvidacije, stečaja, reorganizacije ili prodaje.

Likvidacioni postupak, između ostalih, pokrenut je u firmi “Energoinvest” iz Istočnog Sarajeva, a stečajni u firmi “Igrište” iz Vlasenica.

„Ova preduzeća su ocjenjena kao neodrživa u oblasti turizma i ugostiteljstva, jer ne obavljaju djelatnosti već duži niz godina, gomilaju gubitke, a prema mišljenju Investiciono-razvojne banke (IRB) RS nije moguća ni njihova privatizacija“, objasnili su u Ministarstvu trgovine i turizma.

Reformska agenda spisak neodrzivih preduzeca RSLikvidacioni postupak pokrenut je i u firmi „Nova Polimka“ iz Rudog, Javnoj ustanovi „Novi urbanistički zavod RS“, a stečaj u „Zavodu za studije i projektovanje“ iz Banjaluke.

U toku je stečajni postupak u Fabrici šećera Bijeljina, a trenutno se utvrđuje pravo svojine na zemljištu u postupku privatizacije i određivanje zemljišta za redovnu upotrebu objekata. Na spisku je i teslićki „Zrak“ u stečaju kod kojeg je u toku sprovođenje postupka reorganizacije, navodi se u u izvještaju o realizaciji reformske agende.

U planu je navedeno i da su u toku aktivnosti za rješavanje statusa firmi „UPI“ i „Trgopromet“ iz Dervente.

U „Terme Ozren“ iz Petrova formirani su organi upravljanja preduzeća, u toku su pregovori sa zainteresovanim investitorima.

Raspisan je i tender za prodaju „Nove tvornice prečistača“ iz Rogatice i „Novi autodijelovi“ Rudo, „Nova Romanija“ Sokolac, a u pripremi je raspisivanje tendera za prodaju „Nove Borja“ Teslić i DI „Vlasenica“. CAPITAL je ranije pisao da ova preduzeća, koja je Vlada ranije kupila u stečaju, godinama gomilaju gubitke, a neka i ne rade.

Kod firme „Famos“ – Fabrika motora Istočno Sarajevo je završen proces restrukturisanja i osnovano je novo preduzeće „MOFAS“.

podsticajiUkidanje subvencija velikim preduzećima

Jedna od bitnih mjera koje je Vlada RS preuzela je uklanjanje podsticaja i drugih vidova pomoći velikim preduzećima.

Sprovođenje ovih mjera je u toku, a u Vladi RS su naveli da bi se ulaganjem u „Aerodrome RS“ koje podrazumijeva proširenje kapaciteta i promjenu vlasničke strukture, te restrukturisanjem „Željeznica RS“, postigli uslovi za smanjenje ili ukidanje subvencija ovim preduzećima.

Što se tiče podsticaja poljoprivrednicima naveli su da su Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela definisani gornji limiti sredstava koje korisnik može ostvariti za svaku od mjera podrške.

Vlada nije onemogućila prijavljivanje radnika na minimalac

Među obavezama koje Vlada RS nije ispunila u predviđenom roku je sprečavanje prijava nižeg dohotka kao osnove za obračun i plaćanje poreza i doprinosa. Ova mjera potpuno je nerealizovana i ni u ovoj godini nisu počele aktivnosti na njenom sprovođenju.

Među neispunjenim obavezama u zadatom roku je i uvođenje moratorija na povećanje plata u javnom sektoru – stroge kontrole zapošljavanja.

Te aktivnosti su, kako navode, u toku i u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u pripremi je Strateški plan za smanjenje ukupne potrošnje na plate u javnom sektoru.

agenda 1

Jedna od mjera koja nije bila završena do maja, kada je pripremljen izvještaj o realizaciji reformske agende, je razmjena podataka između poreskih uprava odnosno objedinjavanje svih inforamcija o poreskim obveznicima iz sve četiri poreske uprave i mjesečno ažuriranje u skladu sa ustavnim uređenjem i nadležnostima svake od poreskih agencija i u okviru zaključenog memoranduma o saradnji. Za razmjenu poreskih podataka rok je bio novembar prošle godine.

Ove aktivnosti su u toku i u Vladi RS kažu da ih je moguće završiti samo u skladu sa dogovorom definisanim u reformskoj agendi. Ističu da su potrebne garancije da neće biti daljih koraka poput jedinstvene procjene rizika ili zajedničke kontrole.

U saradnji sa Svjetskom bankom u toku je i analiza dugovanja zdravstvenog sektora RS, navodi se u ovom aktu.

Usaglašavanje entiteta u vezi sa zakonom o bankama

Među mjerama koje je Vlada RS preuzela je i donošenje novog zakona o bankama Republike Srpske. Nacrt ovog zakona trebao je da bude završen do kraja prvog polugodišta 2016.

„Planirano je usvajanje Nacrta ovog zakona do kraja juna 2016. godine, što je u skladu sa zahtjevanim rokom MMF-a. U toku je dodatno međuentitetsko usaglašavanje pojedinih odredaba, posebno po pitanju uspostavljanja Fonda za restrukturisanje banaka, kao i razmatranje ovog pitanja sa MMF-om, jer ono predstavlja strukturalnu odrednicu novog aranžmana oko kojeg se pregovara“, navedeno je u Akcionom planu za implementaciju reformske agende koji je Savjet ministara BiH u maju usvojio.

Predviđeno je i uspostavljanje pravnog okvira za naplatu i rješavanje nekvalitetnih kredita odnosno osnivanje i supervizija društava za upravljanje aktivom i vansudsko restrukturiranje dugova.

U slučaju potrebe, biće donesen i poseban zakon koji će regulisati osnivanje društava za upravljanje aktivom. U međuvremenu, novim Zakonom o bankama biće reglisano osnivanje društava za upravljanje imovinom za potrebe restrukturisanja banaka.

U planu je naveden i niz mjera koje je Vlada RS ispunila, a najviše je izmjena ili donošenja novih zakonskih propisa.

SUTRA: Koje obaveze iz reformske agende nije ispunila Vlada Federacije BiH

CAPITAL: S. Vukelić, M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (4)

 • LILIJANA

  Gore navedene vladine firme su slika gazdovanja svojim firmama. Svi direktori ovih firmi su imenovani od strane Vlade kao poslušnici bez znanja i stručnosti. Pitala bih vlastodršce da li bi u svoje firme postavili ove nesposobnjakoviće da im sve unište ili bi stručnost i znanje bili na prvom mjestu.
  Kadrovi Vlade su vjerovatno kod konkursa bili najbolji na intervju za posao ostali je nebitno.
  npr.Vlada samnji kapital Željeznica na 50.000.00 KM i to smatra uspjehom, sve je tužno i žalosno, Republiko Srpska tugo i zemljo siromaštva i žalosti, nema ti napred dok ove ,,mrcine”vladaju.
  Pošteni Narode , gdje si, imaš li glas???????????

 • Klijent

  Pošteni Narod trenutno gleda Farmu i Parove i nemojte da mu smetate.

 • Dog

  Imaju glas, i jeftino ga prodali mrcinama

 • pero

  Cobaneeee javi seee ovce tvoje cekajuu na tebeeeee beee

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+