ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Usvojen nacrt budžeta za narednu godinu

Objavljeno u FINANSIJE, OSTALO

SARAJEVO,  Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ prihvatio je sinoć na vanrednoj sjednici Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu u iznosu od 2.875.051.837 KM, koji je povećan za 127,4 miliona KM u odnosu na ovogodišnji. 

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je poslanicima da je Vlada FBiH finansiranju budžeta za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno, te da je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.

“Od ovog iznosa vrši se refinansiranje 120 miliona KM obveznica koje nam dospijevaju u toku 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja od 60 miliona KM i emisija trezorskih zapisa od 360 miliona KM. Kod trezorskih zapisa riječ je o refinansiranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu”, naglasio je Novalić.

Spoljno zaduživanje planirano je u iznosu od 43 miliona KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.

Prema Novalićevim riječima, planirane projekcije rasta BDP za 2018. godinu iznose 3,4 odsto za BiH, odnosno 4,5 odsto za FBiH.

“Finansijska stabilnost budžeta jedan je od nultih prioriteta Vlade FBiH, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM, te da planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane, odnosno nisu uopšte bile u finansijskim izvještajima”, poručio je Novalić.

On tvrdi da se odgovorna fiskalna politika koju provodi Vlada FBiH ogleda u konstantnom umanjenju spoljnog, ali i unutrašnjeg duga FBiH s obzirom na to da se posljednjih godina vrši znatno veći servis duga nego što se zadužuje.

“To se može vidjeti i u Nacrtu budžeta za 2018. godinu gdje se planira servis duga zajedno sa kamatama u iznosu od 1241,3 miliona KM, dok je zaduživanje, domaće i spoljno planirano u iznosu od 613,33, dakle u duplo manjem iznosu”, ukazao je Novalić.

Zbog pozitivnih pomaka u namjenskoj industriji, Novalić je istakao da Vlada FBiH namjerava da nastavi da finansira razvojne projekte u ovom području u iznosu od četiri miliona KM, kao i 2,3 miliona KM za Trajni revolving fond federalnog Ministarstva energije, industrije i rudarstva koji je uspostavljen pri Union banci.

Da bi bio poboljšan položaj mladih, Vlada FBiH planira da posredstvom Union banke formira posebnu kreditnu liniju sa kamatnim stopama maksimalno do tri odsto koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja mlađih kategorija stanovništva.

Poslanici su prihvatili i Nacrt zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2018. godinu.

Time je završena današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je prihvaćen i Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH od 2.694.426.725 KM. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+