ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

UIO: Utvrđene dodatne PDV obaveze od 14,74 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

kmBANJALUKA, Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH su tokom prva dva mjeseca ove godine izvršili 1.240 kontrola kod poreskih obveznika i utvrdili dodatnih obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 14,74 miliona KM, potvrđeno je danas u ovoj upravi.

Riječ je o obavezama PDV-a koju poreski obveznici nisu prijavili u svojim PDV prijavama ili je neosnovano tražen povrat PDV-a koji nije imao uporište u Zakonu o porezu na dodatu vrijednost.

Prilikom kontrola inspektori UIO BiH izdali su ukupno 351 prekršajni nalog, a ukupni iznos kazni po izdatim prekršajima iznosi 1,59 miliona KM.

Odsjeci za poreze u sva četiri regionalna centra UIO BiH su tokom prva dva mjeseca ove godine ukupno poslali 1.784 kontrolne poruke.

Inspektorski tim kada je u kontroli kod nekog poreskog obveznika i ukoliko uoči fakturu koja je na bilo koji način sumnjiva, a riječ je o primaocu fakture koji može izvršiti odbitak ulaznog PDV-a, šalje kontrolnu poruku nadležnom odsjeku za poreze u regionalnom centru UIO BiH gdje se nalazi obveznik koji je izdao tu fakturu radi provjere njene ispravnosti.

UIO BiH je u prva dva mjeseca ove godine za 8.075 poreskih obveznika odobrila povrat PDV-a i uznosu od 142 miliona KM.

Svi zahtjevi za povrat PDV-a se kontrolišu, a za sve obveznike za koje se u kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski kredit, izriču se odgovarajuće kazne. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+