ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U TK očekuju 3,5 miliona maraka za program zapošljavanja

Objavljeno u POSAO, PRIVREDA

SARAJEVO,  Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona je početkom godine provela projekt zapošljavanja u vrijednosti od tri miliona KM. Sredstva koja se nisu iskoristila u tom projektu, preusmjeriće se na novi, za koji će se javni poziv raspisati već u ponedjeljak. 

Takođe je polovinom oktobra planiran još jedan program zapošljavanja, koji će provesti Vlada FBiH s Federalnim zavodom za zapošljavanje od kojeg bi Tuzlanski kanton, za ove namjene, trebao dobiti oko 3,5 miliona KM.

Iz kantonalne Službe za zapošljavanje su pozvali poslodavce da obrate pažnju na naredni javni poziv za zapošljavanje koji će biti objavljen u ponedjeljek.

Riječ je o značajnim sredstvima, od oko 700 hiljada KM, preostalih od prethodnog projekta, realizovanog početkom godine.

Toj cifri će biti pridodano oko 80 hiljada KM od projekta samozapošljavanja.

Cilj je da se ta sredstva maksimalno iskoriste, kako bi se zaposlile nove osobe na ovom području. Narednog mjeseca je planiran i novi program zapošljavanja na federalnom nivou.

– Polovinom oktobra je planiran novi program zapošljavanja, a Vlada FBiH, zajedno s UO Federalnog zavoda za zapošljavanje odobrila je oko 16 miliona KM za zapošljavanje i samozapošljavanje. Sredstva su dodijeljena Federalnom zavodu za zapošljavanje i mi smo u daljnjim procedurema došli do preraspodjela što se tiče kantonalnih službi. U Tuzlanskom kantonu, kao najvećem u Federaciji, nadamo se oko sumi od 3,5 miliona KM – rekao je Senad Muhamedbegović, direktor JU “Služba za zapošljavanje TK”.

Riječ je o takozvanom plus programu o kojem se razgovaralo, između ostalog na sastanku predstavnika kantonalnih službi za zapošljavanje u Goraždu.

S obzirom na to da su različiti programi zapošljavanja u fazama pripreme ili realizacije, i poslodavci su sugerisali određene izmjene po pitanju prijava.

Tako su planirane olakšice kod samozapošljavanja, gdje osoba treba biti najmanje jedan dan prijavljena na evidenciji Službe za zapošljavanje, kako bi učestvovala u ovim programima.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da se programi, koji nisu pokazali poseban učinak, u narednom periodu drugačije kreiraju ili da se promijeni način prijavljivanja. Fena

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+