ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U BiH mjesečna inflacija 0,7 odsto

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, U BiH je u februaru zabilježena mjesečna inflacija od 0,7 odsto, dok je u Hrvatskoj iznosila 1,3 odsto, a u Srbiji 4,9 odsto, izjavio je danas u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Milinović je naglasio da su u februaru, u odnosu na januar, najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića za 1,3 odsto, prevoza za 1,2 odsto, stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenata za 0,3 odsto.

“Rast cijena hrane prouzrokovan je najviše rastom cijena voća za 10,5 odsto i povrća za 5,2 odsto”, rekao je Milinović. On je dodao da je rast cijena prevoza posljedica rasta cijena goriva od 2,2 odsto.

Prema njegovim riječima, u istom periodu prosječno smanjenje potrošačkih cijena zabilježeno je samo u odjeljku odjeće i obuće za 0,2 odsto.

Milinović je naglasio da je godišnja inflacija u februaru u BiH bila 2,4 odsto.

On je dodao da je najveći prosječni godišnji rast cijena zabilježen u odjeljcima alkoholna pića i duvan za 9,3 odsto, prevoz je poskupio za 6,8 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti su poskupjeli za 2,9 odsto, restorani i hoteli za 2,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 2,3 odsto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za dva  odsto, a komunikacije za 1,7 odsto.

Milinović je napomenuo da su na mjesečnom nivou najveći rast cijena imale banane, svježe povrće, kupusnjače, bobičasto voće, krompir, svježe voće, konzervisano povrće, jaja, jabuke, kruške, dok je najveći mjesečni pad cijena bio kod namirnica maslac, kakao, tjestenine, riža, piletina, teletina, šećer, mesne prerađevine, proizvodi od integralnog brašna i ulje.

Na godišnjem nivou najveći rast imali su jaja, lubenica i dinja, maslac, konzervisana riba, kakao, prašak za pecivo, kvasac, banane, voćni sok, džem, med i margarin.

Najveća godišnja sniženja cijena imali su jagnjetina, bobičasto voće, sušeno voće, šećer, ulje, breskve i kajsije, masti, mrkva i gljive, kruške i krompir.  Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+