ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Smjena direktora u gubitašima

Objavljeno u PRIVREDA

sume_rsBANJALUKA, Direktori šumskih gazdinstava u “Šumama RS” koja su negativno poslovala biće smijenjeni u toku ovog mjeseca, a zaposlenima u tim gazdinstvima, kao i upravi preduzeća, plate će biti smanjene za deset odsto.

Rekao je to “Glasu Srpske” v. d. direktora “Šuma RS” Jakov Galić i dodao da smanjenja plata ni smjena neće biti u onim gazdinstvima koja su imala pozitivne poslovne rezultate.
Vlada RS ranije je u nekoliko navrata zahtijevala od šumskih gazdinstava da poprave poslovanje i obezbijede snabdijevanje drvoprerađivača sirovinama, a zbog loših rezultata rada prošle godine smijenjeni su direktori nekoliko šumskih gazdinstava.
Galić je rekao da su “Šume RS” generalno u gubitku, iako još nema precizne podatke koliko on iznosi.
Istakao je da je najgore stanje u šumskim gazdinstvima “Jahorina” iz Pala, “Birač” iz Vlasenice i “Romaniji” iz Sokoca.
– “Šume RS” su vrlo nelikvidne. Mi smo u postupku finansijske konsolidacije i logično je da se u gazdinstvima gdje postoje gubici plate moraju umanjiti za oko deset odsto. U onim gazdinstvima u kojima ne postoji gubitak neće biti smanjenja plata – naglasio je Galić.
Dodao je da se rezovi kod primanja zaposlenih odnose i na zaposlene u upravi “Šuma”, kao i na direktora preduzeća.
– S obzirom na to da uprava pokriva sva šumska gazdinstva, logično je da, sve dok postoje gubici na nivou preduzeća, plate budu smanjene i upravi. Sve će to biti usaglašeno sa sindikatom – naglasio je Galić.
On je dodao da je uprava svjesna da “Šume” imaju previše zaposlenih, ali da se za sada neće ići na otpuštanje radnika.
Kada su u pitanju smjene direktora, Galić je rekao da će u onim gazdinstvima koja imaju loše rezultate direktori biti promijenjeni, dok će rukovodioci gazdinstava koja su popravila poslovanje biti pošteđeni smjena.
– U Šumskom gazdinstvu “Birač” neće biti smjena i pored negativnog rezultata, jer je rukovodstvo koje je imenovano prije dva mjeseca dobro radilo u ovom periodu. Ključ uspjeha preduzeća leži u tome koliko ćemo dobra rukovodstva postaviti u šumskim gazdinstvima – kazao je Galić.
Rekao je da je od 2008. godine konstantno narušavana sortimentna struktura proizvodnje, što je do 2012. godine dovelo do smanjenja prihoda “Šuma RS” za osam do devet miliona maraka.
– Loša sortimentna struktura je direktna posljedica toga što su loši kadrovi nedovoljno vodili računa o tome i što su klasifikaciju šuma vršili na štetu javnog preduzeća – naglasio je Galić.
“Šume RS” su u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarile gubitak od 5,3 miliona KM.
Galić je ranije upozorio da je najveći problem preduzeća nenaplaćena roba.
On je istakao da preduzeće mora da otpiše 31 milion KM sumnjivih i spornih potraživanja.
– To je dokaz da se loše radilo i upravljalo “Šumama RS”. Roba je davana na “časnu riječ”, pa i preduzećima koja su otišla u stečaj. Te firme nikada nisu izmirile svoje obaveze i takva praksa se mora hitno presjeći. Za rješavanje ovog problema već smo povukli određene poteze – rekao je Galić.

Zakon
Jakov Galić je istakao da je analiza poslovanja “Šuma” pokazala da je 2008. posljednja godina u kojoj je preduzeće dobro poslovalo.
– U međuvremenu, odnosno 2008. godine je donesen Zakon o šumama u kojem je umjesto dotadašnjih pet odsto izdvajanja za opštine ono povećano na deset odsto, što se loše odrazilo na poslovanje preduzeća. Insistiramo na tome da ovaj zakon bude promijenjen i da se vrati na tih pet odsto iz 2008. godine – istakao je Galić. Glas Srpske

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+