ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rubini: Sledeća godina biće najgora

Objavljeno u ANALIZE

LONDON, Predstojeća godina biće jako teška i bolna, najgora u proteklih šest decenija, procijenio je profesor ekonomije sa njujoršog univerziteta Nurijel Rubini, koji je još prije dvije godine predvidio sadašnju duboku recesiju.
  “Globalna recesija se, po mom mišljenju, ne može izbjeći – taj voz je već napustio stanicu i neće stati ni iduće godine. Efekti fiskalnih i monetarnih mjera koje preduzimaju vlade širom svijeta možda će se osjetiti tek 2010. godine”, ocijenio je Rubini u intervjuu za BBC.
 “Iduće godine imaćemo recesiju u evrozoni, kao i u Britaniji, Japanu, Kanadi i ostalim razvijenim privredama. Značajno je usporen rast i takozvanih privreda u usponu – Brazil će imati sreće ako u 2009.  zabilježi rast od jedan odsto, u Rusiji rast će biti negativan, dramatično usporavanje bilježe kineska i indijska privreda. Finansijska zaraza se, na žalost, nezadrživo širi”, kaže Rubini.
 Sagovornik BBC-a smatra da zapadne vlade nemaju drugog izbora do da u posustali bankarski sistem “upumpavaju” ogromne sume novca.
 “To jeste pravi put, zato što bankarskom sistemu treba obezbijediti likvidnost i kapital. To znači da će dobar dio bankarskog sistema biti privremeno nacionalizovan, ali drugog rešenja nema”, navodi on.
 Profesor Rubini najveći dio krivice za tekuće probleme u svjetskoj ekonomiji pripisuje bivšem guverneru američke centralne banke Alenu Grinspenu, koji je, kako kaže, isuviše dugo držao kamatne stope na previše niskom nivou, dok nenaplativi hipotekarni krediti nisu bili pod odgovarajućim nadzorom.
 On dodaje i da skandali poput prevare brokera Bernarda Mejdofa, koji je investitore ojadio za 50-ak milijardi dolara, dodatno urušavaju povjerenje, koje je ključni faktor za normalan rada tržišta.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+