ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Računica usporila berbu

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD, Berba kukuruza na poljima u Srbiji je počela, prinos će, kako procjenjuju stručnjaci, biti “mršav”, pa će, samim tim, i ponuda ove žitarice na tržištu biti slaba.

Upravo iz tog razloga, upućeni navode kako bi država, odnosno, Republička direkcija za robne rezerve, morala što prije da “izađe” sa svojom ponudom, za otkup 200.000 tona merkantilnog kukuruza ovogodišnjeg roda.
Oktup kukuruza ovogodišnjeg roda, za potrebe Robnih rezervi, podsjećamo, najavljen je još krajem avgusta, kao jedna od mjera pomoći poljoprivrednicima u prevazilaženju posljedica suše. Ovaj posao, međutim, neće početi još desetak dana.

– Nije realno očekivati da otkup kukuruza počne za manje od 10 dana – kaže Žarko Galetin, direktor novosadske “Produktne berze”, preko koje su, ranije, realizovani ovakvi poslovi. – Ostalo je, naime, još dosta nedoumica koje se moraju riješiti, prije nego što se uđe u posao, a zatim, odluku mora da usvoji i Vlada Srbije, a za sve to je potrebno vrijeme.
Galetin navodi da, kako stvari stoje, ne bi trebalo da bude mnogo limitiranja, odnosno, da će se kukuruz kupovati od širokog kruga ponuđača.
– Robne rezerve bi se, takođe, mogle susresti sa još jednim, značajnijim problemom – kaže Galetin. – Do sada mi, preko Berze, iako je berba krenula, nismo realizovali nijedan posao sa novim kukuruzom. Najveći broj proizvođača lageruje kukuruz, nadajući se većoj cijeni.
Kukuruz se, inače, ovih dana prodaje po cijeni od 27,5 dinara bez PDV, a proizvođači se nadaju boljoj cijeni.
– U Robnim rezervama bi trebalo da prate cijenu kukuruza na slobodnom tržištu, i da, u skladu s tim, formiraju i svoju cijenu – savjetuje Galetin. – Ako cijena ne bude atraktivna proizvođačima, odnosno, ako država ne obezbjedi najmanje 200.000 tona kukuruza sa kojim bi mogla da interveniše na tržištu, uzgajivači stoke će biti u velikim problemima, pošto će im stočna hrana biti preskupa, ili će, jednostavno, ostati bez kukuruza.
Stanko Matić, ratar iz Stapara, tek je započeo berbu kukuruza na oko 30 hektara. Kako kaže, odlučio je da rod, koji je niži od onog koji je očekivao, uskladišti, pošto očekuje rast cijene.
Insekti u napadu
Uz nezapamćen nedostatak vlage i visoke temperature, kako navodi Goran Bekavac, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kukruz su, ove godine, napali i inskekti, koji su takođe ugrozili rod.
– Gotovo da nema biljke, koju nije napao kukuruzni plamenac – kaže Bekavac.
– Kada ovaj insekt napadne biljku, tu se obavezno javlja sekundarna infekcija gljivicama ili fuzariumom, tako da je gotovo sigurno da će berba ove godine, zbog sva tri elementa “neprijatelja”, koji su se udružili protiv kukuruza, biti vrlo “mršava”. Novosti

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+