ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Oštar pad bankarskih zajmova u Kini

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

PEKING, Kineske banke su u julu odobrile 41,3 odsto manje zajmova nego prethodnog mjeseca, saopštila je centrala banka u Pekingu.

Time se podstakla još veća zabrinutost zbog sumornih izgleda za tu drugu po veličini ekonomiju na svijetu.
Kineske banke su prošlog mjeseca odobrile 540,1 milijardu juana (84,9 milijardi dolara) novih zajmova, u poređenju sa 919,8 milijardi juana, odobrenih u junu, navedeno je u saopštenju Narodne banke Kine.
Julski obim kredita je znatno manji od prognoziranih 665 milijardi juana.

Podaci su objavljeni poslije dosta loših ekonomskih pokazatelja za juli, uključujući trgovinu, industrijsku proizvodnju i maloprodaju, koji govore o nastavku usporavanja domaće privrede.

Kineska ekonomija je u drugom kvartalu ojačala 7,6 odsto, po najnižoj stopi za više od tri godine.

Vlada u Pekingu je ove godine preduzela rijetku mjeru sniženja kamatnih stopa u dva navrata u kratkom vremenskom razmaku i ublažila zahtjev za obavezni nivo rezervi banaka jer je željela da podstakne kreditiranje, a time i ekonomski rast.

Uprkos tim naporima kineskih kreatora politike, slaba tražnja kredita od strane domaćih kompanija dovela je do oštrog smanjenja novih zajmova.

“Mnoge kompanije se opredjeljuju da sačekaju i ne uzmu nove bankarske kredite za proizvodnju, uglavnom zbog pomanjkanja povjerenja u izglede kako za domaću, tako i za inostranu ekonomiju”, ukazao je ekonomista Ljao Chun.

Centralna banka je takođe saopštila da su u sedam mjeseci ove godine kineske banke odobrile 5,4 biliona juana novih zajmova , što je 15,7 odsto više nego u istom periodu lani. Tanjug

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+