ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Od sutra na snazi stari iznos naknada za inspekcijski nadzor

Objavljeno u PRIVREDA

ZAGREB – U Hrvatskoj će sutra stupiti na snagu izmijenjeni Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usaglašenosti voća i povrća sa tržišnim standarima, prema kojem su takse na poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja sa 270 vraćene na 12,6 evra.

Sa susjednim zemljama je dogovoreno da se od danas potpuno normalizuje kontrola na granicama, prenose hrvatski mediji.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, te udruženjima poljoprivrednika smatraju da je drastično poskupljenje bilo opravdano, smatrajući da je domaćeg potrošača trebalo zaštititi od robe koja u zemlju ulazi bez odgovarajućih kontrola, a domaćeg proizvođača učiniti konkurentnijim.

Zbog toga su iz udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače dali podršku hrvatskom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, za kojeg smatraju da je “napravio dobar potez” pravilnikom kojim su 22 puta povećani troškovi kontrole.

“Preko granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvaliteta Hrvatske i EU, a veća kontrola više i košta”, rekao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

On smatra da je na odluku hrvatske Vlade o smanjivanju naknada za kontrolu uticali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država.

Poljoprivrednici su tim povodom zatražili sastanak sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske smanjilo je takse na poljoprivredne proizvode sa 270 na 12,6 evra, nakon negodovanja susjednih zemalja pogođenih hrvatskim mjerama.

Zbog toga je premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio izmjenu tih propisa. Srna

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+