ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ministar odao kurs na jahti tajkuna

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BRATISLAVA, Evropska komisija i Evropski parlament traže od Slovačke da sprovede istragu da li je neko zloupotrijebio krajem maja povjerljive informacije o novom centralnom kursu slovačke krune, zbog čega su neki slovački tajkuni za nekoliko dana zaradili milione.
Slovački mediji otkrili su ovih dana da je ministar finansija Jan Počjatek, koji je od 20. maja bio jedan od svega nekoliko ljudi kome je bio poznat novi kurs krune, u Monaku 24. i 25. maja bio gost na jahti šefova slovačke finansijske grupacije J&T. Evropska centralna banka odredila je tri dana kasnije novi centralni kurs slovačke krune i evra, a prethodno tokom cijelog dana na slovačkom finansijskom tržištu obavljane su neuobičajeno velike transakcije s krunama. Najviše su, prema saznanjima slovačkih medija, na tim transakcijama zaradili upravo slovački tajkuni iz J&T i “Istrocapitala”.
Narodna banka Slovačke povela je istragu da li su procurile povjerljive informacije i od koga, a njen izvještaj se očekuje u septembru.
Opozicija je prošle sedmice bez uspjeha pokušala da u parlamentu smijeni ministra finansija, koji poriče da je tajkunima odao novi kurs, a boravak na jahti pravda time da je išao na trke Formule 1 i da je usput htio da se malo zabavi sa ženama.
Premijer Slovačke Robert Fico ipak je ministru dao, kako je sam rekao, žuti karton zato što su ga na jahti ugostili tajkuni koji bi po definiciji trebalo da budu neprijatelji socijalno orijentisane vlade.
“Pitanje je da li su poštovane etičke i pravne norme. Vlada i slovačke institucije trebalo bi da tu stvar istraže”, zatražila je Evropska komisija, a curenje i zloupotreba povjerljivih informacija se našlo i na dnevnom redu Odbora za privredu i monetarna pitanja Evropskog parlamenta.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+