ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Kina će biti glavni izvor kapitala

Objavljeno u ANALIZE, PRIVREDA

kinaPEKING, Nivo stranih direktnih investicija u svijetu u 2013. dostići će najviše 1,45 biliona dolara, očekivanja su Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj UNCTAD). Nešto veći rast, do 1,6 biliona, prekogranične investicije će dostići naredne godine, dok se u 2015. prognoziraju ulaganja od 1,8 biliona dolara.

Anketa među investitorima pokazuje da se najviše nade polaže na ulagače iz Kine. Čak 60 odsto ispitanika vjeruje da će oni biti glavni izvor investicija.

Slijede kompanije iz Amerike, Njemačke, Velike Britanije, Japana, Francuske, Indije, Kanade, Koreje i Rusije. Ako se pitaju ulagači, najprivlačnije polje za ulaganje u Africi biće poljoprivreda, rudarstvo i ugostiteljstvo. U Aziji ih privlači proizvodnja hrane, duvana i pića, građevinarstvo i transport. Evropa i Sjeverna Amerika privlače ulagače u elektroopremu i elektroniku, ali i razne usluge. Latinska Amerika i Karibi mame novac ulagača rudarstvom i ugostiteljstvom.

Iako prespektivno za buduća ulaganja, rudarstvo je industrija koja je prošle godine osjetila najveći pad investicija – za čak 51 milijardu dolara. Prozivodnja koksa i nuklearnog goriva je privukla za 46 milijardu dolara manje ulaganja, a metalci 33 milijarde dolara manje.

Kada je riječ o porijeklu investicija, lane ih je najviše stiglo iz Amerike, 329 milijardi dolara, ali ih je najviše u tu zemlju i stiglo – 168 milijardi dolara. Japanci su bili drugi na listi investitora, jer su uložili 123 milijarde dolara. S druge strane, druga zmelja po privlačenju stranih investicija je bila Kina – 121 milijarda dolara.

Ulagnje u “poreske rajeve” i “ofšor” zone ostaje problem bez pravog rešenja. Investicije u oblasti koje nude izuzetne poreske olakšice prošle godine su dostigle 80 milijardi dolara i rastu iz godine u godinu.

“Izbjegavanje poreza i transparentnost u međunarodnim finansijskim transakcijama su pitanja od globalnog značaja i zahtevaju multilateralni pristup”, navodi se u analizi ovog tijela Ujedinjenih nacija.

Međunarodni napori su se do sada uglavnom fokusirali na problem “ofšor” zona, ali su oblasti posebne namene daleko veći fenomen. (Novosti)

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+