ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Izvoz veći za tri puta

Objavljeno u TRGOVINA

BEOGRAD, Spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Turske u prva dva mjeseca 2011. iznosila je 89 miliona dolara, od čega je srpski izvoz bio 27,72 miliona dolara, skoro tri puta više nego u istom periodu lani, a uvoz 61 milion dolara.
Tokom 2010. ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene Srbije i Turske iznosio je 419 miliona dolara, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Turska je lani Srbiji bila 23. izvozni i 15. uvozni partner.

Srbija je u 2010. u Tursku izvezla roba i usluga za 88 miliona dolara, a uvezla za 329 miliona dolara, pa je imala deficit od 241 milion dolara.

Srbija i Turska su potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini u junu 2009. koji je stupio na snagu početkom septembra prošle godine.

Očekuje se da primjena tog sporazuma doprinese ne samo podizanju obima i kvaliteta trgovinske razmjene, već i njenom razgranavanju na bazi uzajamne uravnoteženosti i koristi.

Srbija i Turska mogu međusobno dugoročno sarađivati u brojnim oblastima – tekstilnoj industriji, crnoj i obojenoj metalurgiji, proizvodnji stakla, prehrambenoj industriji, industriji kože i obuće, malih kućnih aparata, automobilskoj, elektronskoj, hemijskoj industriji, turizmu, agraru, energetici.

Ukupna dosadašnja ulaganja Turske u Srbiji kreću se oko 45 miliona evra, što je daleko ispod mogućnosti zemlje koja ima veliku privredu sa jednom od najviših stopa rasta u svijetu.

U cilju privlačenja turskih investicija u Srbiju, oktobra 2009. godine zaključen je Sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata. Tanjug

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+