ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ilić: Ubrzati proceduru dobijanja građevinske dozvole

Objavljeno u OSTALO

BEOGRAD, Ministar građevine i urbanizma Srbije Velimir Ilić očekuje da će Vlada sutra donijeti uredbu kojom će biti pojednostavljena konverzija korištenja prava svojine nad građevinskim zemljištem.

“Zahvaljujući tome Srbija će, prema procjenama Svjetske banke, poboljšati svoje mjesto na listi zemalja za investiranje za 100 mjesta”, rekao je Ilić na okruglom stolu “Poslovni izazovi kompanija i finansijskih institucija u 2013”.

On je istakao da će biti ubrzana procedura dobijanja građevinske dozvole, da će se ona izdavati na jednom šalteru, da će biti besplatna, a obaveze koje investitor ima prema javnim preduzećima moraće da izmiri do dobijanja upotrebne dozvole.

Prema njegovim riječima, dvije milijarde evra investicija, koje su Srbiji neophodne da bi se rješavao problem nezaposlenosti, “stoji” zbog konverzije.

“Pitanje broj jedan je zapošljavanje. Radili smo jednu studiju koja pokazuje da primjenom energetske efikasnosti i provođenjem svjetskih normi u toj oblasti može da se zaposli 100.000 ljudi”, naveo je Ilić.

Govoreći o izgradnji autoputa “Koridor 11”, Ilić je rekao da je projekat finansijski zatvoren, da su riješeni imovinsko-pravni odnosi i da je dobijena građevinska dozvola za prvi dio radova, te da je putarima isplaćeno 62 miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Tomislav Šubaranović rekao je da su investicije u rudarstvu u Srbiji ove godine iznosile 87 miliona evra, te da je najviše uloženo u Elektroprivredu i rudnik Bor.

On je naglasio da je politika Srbije da u narednih 10 godina postane lider u rudarstvu u jugoistočnoj Evropi, dodajući da očekuje da do 2020. godine investicije u ovu oblast budu tri milijarde evra.

Šef kancelarije Svjetske banke u Beogradu Lu Brefor rekao je da će kriza u evrozoni, prema predviđanjima, biti nastavljena i sljedeće godine, da će cijena hrane rasti, što znači teške ekonomske uslove za sve.

On smatra da će u budžetu Srbije za sljedeću godinu najveći izazov biti održavnje javnog duga na predviđenom nivou.

Brefor je pohvalio namjere Vlade Srbije da provede strukturne reforme javnog sektora i da pojednostavi proceduru za dobijanje građevinske dozvole.

On je ocijenio da je Vlada Srbije u dosadašnjem radu stvorila klimu otvorenosti i stabilnosti za investitore.  Srna

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+