ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza

Objavljeno u TRGOVINA

ZAGREB, Prema prvim podacima koje je objavio hrvatski Državni zavod za statistiku, do kraja jula izvezena je roba u vrednosti od preko 58 milijardi kuna.

Time je zabilježen rast od 13,72% u odnosu na isti period u 2016. godini.

Uglavnom se izvozi u zemlje članice Evropske unije, ali izvoz prema trećim tržištima sve je važniji u ukupnoj masi. Tako je prema tržištima izvan EU ove godine prodato 20,5 milijardi kuna vrijedne robe, što je za 22,5% više nego u istom periodu prošle godine. Interesantno je i da se penje udio robe izvezene na treća tržišta u ukupnom izvozu, i to na više od 35%.

I trgovina na malo kontinuirano raste pune tri godine zaredom, a ova godina bolja je nominalno 6,9% nego u prvih sedam mjeseci 2016. Oba podatka treba posmatrati u kontekstu rasta turističkih rezultata jer, kad se govori o izvozu, trebalo bi napomenuti i da je jedan dio turizma uključen u te podatke.

Takođe, turistička potrošnja u hrvatskim destinacijama naravno ulazi u podatke o trgovini na malo. Izvoz i potrošnja su pogurale desezonirani rast BDP-a na 3,4% u drugom tromjesečju, a dobar jul najava je osetnog rasta i u trećem kvartalu.

Negativna je strana da je rastao i uvoz pa prvi podaci govore da je uvezeno oko 94 milijarde kuna roba tokom sedam mjeseci, ali je utešno da uvoz raste sporije nego uvoz, odnosno bilježi se stopa rasta od 10%. Večernji list

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+