ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Hrvatska najgora među nekadašnjim socijalističim zemljama

Objavljeno u OSTALO

ZAGREB,  Hrvatska je jedina zemlja iz reda nekadašnjih socijalističkih država koje su sada u EU, a koja ima negativan ekonomski rast tokom posljednjih šest godina, od 2010. godine.

Za razliku od Estonije, čiji ekonomski rast iznosi čak 25 odsto, Hrvatska je na dnu i jedina bilježi pad za jedan odsto, navode ekonomski portali.

Litvanija ima rast od 24 odsto, Poljska od 23 odsto, Slovačka ima rast od 22 odsto, a Rumunija od 17 odsto.

Kada je riječ o slobodi, odnosno fleksibilnosti tržišta rada, prednjače Češka sa 72 indeksna boda, Letonija sa isto toliko, Bugarska 60, te Mađarska sa 64.

Hrvatska je ponovo na dnu sa indeksom od 43.

I na listi slobode poslovanja Hrvatska je na dnu sa 58 poena, a na vrhu su Slovenija, Letonija i Litvanija.

Ekonomisti upozoravaju da ovako slabi rezultati Hrvatske predstavljaju cijenu nesprovođenja reformi.

Hrvatski javni sektor je neefikasan i rastrošan. On ništa ne proizvodi, pa se finansira zaduživanjem zemlje i oporezivanjem sve manjeg broja firmi.

Visoki porezi, korupcija, često traženje mita od investitora – sve su to razlozi ovako loše pozicije Hrvatske na ekonomskim grafikonima, ocjenjuju portali. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+