Capital.ba

Glamočić: Sljedeće nedjelje o aflatoksinu

08.03.2014. / 14:53

mlijekoBEOGRAD, Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je da će sljedeće nedjelje biti donesen pravilnik o smanjivanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u stočnoj hrani.

Prema njegovim riječima, dozvoljeni procenat aflatoksina u mlijeku biće vraćen na niži nivo u aprilu.
Glamočić je novinarima kazao da je pravilnik završen i da trenutno traje usaglašavanje sa Ministarstvom zdravlja, tako da će on biti donijet u narednih nedjelju dana.
Prema njegovim riječima, prvo će biti smanjen nivo aflatoksina u hrani, nakon toga u mlijeku, dodajući da će nivo aflatoksina biti vraćen do granice od 0,05 u narednom mjesecu.

“To je zakonska procedura koju ćemo ove godine truditi da ispunimo, a ne da napravimo grešku kao što je to ranije rađeno”, rekao je Glamočić.

Ministar poljoprivrede je istakao da će krajem marta u posjeti Srbiji biti generalni sekretar Evropske ljekarske asocijacije, i da će se sa njim razgovarati o problemu aflatoksina u Srbiji.

Vlada Srbije je krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mlijeku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše nivo tog otrova, koji potiče od plijesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane krave. Beta

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!