ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Geodetska uprava nezakonito kupila Integralove kancelarije od 13 mil. KM

Objavljeno u EKSKLUZIVNO

Geodetska uprava preuzela Integralov kredit od 10 miliona KM, na koji će platiti 3 miliona KM kamate

BANJALUKA, Republička uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove RS, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH, kupila je od „Integral-Inženjeringa“ poslovni prostor vrijedan 13,2 miliona KM, navodi se u revizorskom izvještaju za 2009. godinu, koji objavljuje Capital.ba.

Revizor u izvještaju (Revizorski izvjestaj Geodetska uprava RS) otkriva niz nepravilnosti u radu Geodetske uprave, nezakonite isplate stotine hiljada KM naknade zaposlenima, dodatna plaćanje radnicima za posao koji im je u opisu radnog mjesta, zakup privatnih stanova za stanovanje, ali posebno ističe nabavku poslovnog prostora u novog Integralovoj zgradi, pored zgrade Vlade RS.

.

Bez kazni i penala
Uprava je, pozivom na član 5. Zakona o javnim nabavkama, zaključila ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora sa „Integra-inženjeringom” površine 2.652m2 potpuno opremljen kancelarijskim namještajem u vrijednosti 13.249.502 KM. Rok za primopredaju (31.12.2009. godine), nije ispoštovan. Kazne i penali nisu ugovoreni“, navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

.

Samo kamata tri miliona KM
Poslovni prostor je plaćen 3.249.502 KM po zaključenju ugovora, a za iznos od 10.000.000 KM (uvećan za kamatu od 3.066.523 KM), Uprava je preuzela otplatu kredita „Integra-inženjeringa“ koji je ova firma uzela od Hypo lizinga Sarajevo 30.jula 2007. godine, sa rokom otplate 8 godina.
Preuzeti kredit je obezbijeđen hipotekom na zemljište na kome je izgrađen objekat u kojem se nalazi poslovni prostor.
Za preuzeti kredit Uprava nije obezbijedila saglasnost Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa članom 7 Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske. Nabavka poslovnih prostora u izgradnji i opremanje kancelarijskim namještajem koji su predmet ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora u izgradnji, ne može se smatrati kupovinom nepokretne imovine, u smislu člana 5. stav 1 tačka e) prema kojoj zaključeni ugovori predstavljaju ugovore na koje se ne primjenjuje Zakon o javnim nabavkama.  Uprava nije izvršila evidentiranje u okviru objekata u pripremi i izgradnji vrijednost preuzetog kredita po Ugovoru o asignaciji, u iznosu od 10.000.000 KM, kao ni obaveze po preuzetom dugoročnom kreditu i pripadajuće kamate“, zaključio je revizor.

.

Nema krize – troškovi prebačeni
Revizor konstatuje da planiranje sredstava nije zasnovano na stvarno procijenjenim potrebama Uprave, Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o finansiranju poslova premjera i uspostavljanja katastra nepokretnosti. To je posljedicu imalo prekoračenje u odnosu na Rebalans budžeta i Plana (putnih troškova za 123%, troškova komunalnih i komunikacionih usluga za 24%, nabavke materijala za 77%, troškova prevoza i goriva za 20%, troškova tekućeg održavanja za 254%).

.

Za nagradu trećina miliona KM
Zaposlenima je nezakonito isplaćena naknada od 329.257 KM (za posebne rezultate postignute u radu, za vanredne poslove, komisija za izlaganje), iako su ti poslovi u opisu redovnih poslova i radnih zadataka. Zaposlenima je plaćen i zakup stana (46.500 KM) i to iz sredstava za posebne namjene, čime je prekršeno četiri zakona o finansiranju poslova premjera, o naknadama za vršenje usluga premjera, o platama zaposlenih u organima uprave RS i Zakona o izvršenju budžeta za 2009. godinu.

.

Za stanove 46 hiljada KM
Uprava je isplatila 46.500 KM za zakup stanova za sedam radnika Uprave, koji nisu imenovana i postavljena lica. Uprava je zakup stanova ugovarala i plaćala u iznosu od 400 KM do 1.000 KM. Naknada za korištenje stana nije u skladu sa odredbama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS.
Autorski honorari su iskazani u iznosu od 233.100 KM, a odnose se na izradu projekata (8), koji predstavljaju realizaciju dokumenata iz Strateške studije razvoja GIS-a od kojih je jednom autoru za izradu 5 projekata isplaćeno 145.900 KM.
Uprava nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama provodila ni ostale nabavke, pripremala tendersku dokumentaciju, definisala kriterije za kvalifikaciju, vršila ocjenu i provjeru da li je ponuđač kompetentan, pouzdan i sposoban da izvrši ugovor, definisala u ugovorima zaštitne klauzule.

.

Gligorić: Jeftino smo prošli
Ovim ćemo uštedjeti 600.000 maraka  za godišnji zakup. Kako god sad preračunate, vidjet ćete da je ovo veoma jeftino kupljeno vlastitim sredstvima, a ne budžetskim. Uprava, kroz svoje usluge, i na tržištu rada zarađuje novac“, rekao je direktor geodetske uprave Tihomir Gligorić početkom jula svečano otvarajući kupljeni poslovni prostor sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Ističući da je on najviše prozivan zbog kupovine prostorija za neke institucije RS u vrijeme krize, Dodik je rekao da je “stvaranje uslova za smještaj i uspješan rad institucija tog entiteta sigurno jedan od primarnih ciljeva i zadataka”.

On u kupovini prostora vidi način da ojača RS, te tvrdi da nove prostorije Uprave “nisu hir”, kako bi to, kaže, neki mogli da protumače, “već potreba i želja Vlade RS da budućim generacijama ostave prave institucije i da se svake godine vlast ne bavi pitanjima zakupa i smještaja”.

Capital.ba

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (23)

 • lemi

  jazavac, kako ti se cini rad institucija banana drzavice RS i BiH?

 • rakovic

  nisu prostorije hir, ali je cijena pravo hirovita.

 • jazavac

  Lemi o Tihomiru Gligoricu nisam imao nikada pozitivno misljenje. Ali mislim da je ovdje poenta bila da se Integral izvuce od kolapsa.

 • lemi

  pa da ga geodetska uprava (citaj: drzava)izvlaci?

 • Mirko

  Muljavi Gliga se hvala kako je navedeni prostor kupljen vlastitim sredstvima Geodetske uprave RS, dakle ne iz budzeta. Neznalice Gligoricu je li tvoja uprava privatno preduzece ili upravni organ pa da imate svoj poseban budzet ? Dajes takve izjave da bi se mister Dodiku uvukao u d… i da bi pokusao da opravdas ocigledan kriminal u kojem je pokradneo ko zna koliko miliona KM-ova. Zasto ni jedan privatnik iz RS nije kupio niti jedan jedini kvadrat Stankoviceve Vavilonske kule samo da mi je znati !? Ogovor je vise nego ocigledan – taj kvadrat ne vrijedi ni pola tih para

 • jazavac

  Pa znas kako kazu: kad si duzan milion, to je tvoj problem, kad si duzan 10 miliona to je problem banke, a kad si duzan 100 miliona to je problem drzave. Pogledaj pasivu u BS Integrala pa ce biti jasno da ga nema ko drugi izvuci nego drzava.

 • Mirko

  Taj Stankovic kad bi samo tri dana radio bez velikih poslova koje mu nezakonito dodjeljuje drzava puko bi ko tikva ! Vidjecete jednog dana kad doticni iz nekog razloga ispadne iz ovih sadanjih sema kako ce biti zbrisan sa poslovnog lica zemlje i nece ga vise biti ni u misijoj rupi. Ovdje samo nesposobni i bezkrupulozni kao on mogu toliko u isto vrijeme i da profitiraju i da prave gubitke. Jadna nam je drzava pored takvih

 • lemi

  jesi li ti, jazavce, ucio marksizam ili ekonomiju (if any)? integral je privatna firma. dakle, vlasnici snose, kako zaradu, tako i gubitak. pored toga, uslovi privredjivanja moraju biti jednaki za sve. prema tome, ako se drzava brine oko integrala, biraca i ostalih privatnih firmi koje evidentno imaju povlastice, zasto se onda ne pobrine i oko ovih firmi:
  http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2010/04/Analiza_postovanja_uslova_odgodjenog_placanja_na_dan_31.03.201011.xls

 • jazavac

  Mislio sam da bar nesto znas o ekonomiji… Da nisi cuo za izraz “preveliki da bi propao” (too big to fall), potice upravi iz kapitalistickih spisa. Ako nisi ni cuo za to nemam ti sta objasnjavati. idi trguj akcijama, mozda i zaradis nesto jedan dan :-)

 • Mirko

  Lemi nisu u pravu ova drzava brine samo o onima koji su njeni privilegovani i omlijeni privatnici, pa zar ti to vec odavno nije jasno ? Ps: to ga nema ni u marksizmu a ni u trzisnoj ekonomiji modernog tipa vec iskljucivo u Krivicnom zakonu – zemalja citavog svijeta.

 • Mirko

  Jazo covjek nije ni mislio na to o cemu ti pricas

 • brkoug

  Ovo nije zdravo komentarisati, a tako bih volio. Evo, vidite da sam se opametio za ovo nekoliko dana što me nije bilo.

 • rakovic

  @brkoug
  i ti si too big to fail?

 • bosman

  @Mirko: dodro si ga nazvao, muljavi Gliga. Pun pogodak

 • brkoug

  13.rakovic! Ne bih da ne moram.

 • Milan

  To je dogovoreno još kad su temelji udareni, samo nama je sada saopšteno. Po istom ili sličnom principu prostor tu kupuje Šume RS, ako se ne varam i još neke firme.

 • jazavac

  Ne znam kako su zaboravili konsultovati forumase kad su to dogovarali :-)

 • DD

  Tihomir Gligoric je doktorirao na nepostojecem Slavjanskom humanitarnom univerzitetu u Rusiji. A predsjednik je senata na sprdacini od fakulteta, na Prometeju.

 • DD

  ‘Republička uprava za inspekcijske poslove 7. jula ove godine dobila je akt od ENIC centra nadležnog za priznavanje visokoškolskih ustanova u Ruskoj federaciji u kojem se navodi da Slavjanski humanitarni univerzitet nije akreditovana ustanova koja izdaje visokoškolske diplome sa svojim nazivom, odnosno da se ova obrazovna ustanova ne nalazi u zvaničnom spisku akreditovanih visokoobrazovnih ustanova Rusije’, navodi se u informaciji inspektora koja je dostavljena Ministartsvu prosvete RS.
  ‘Utvrdili smo i da je sadržaj pojedinih diploma pisan na srpskom jeziku, ćiriličnim, a pojedine diplome i latiničnim pismom. Na diplomama su potpisi akademika Milana Galogaže i predsednika SGU MAGEN akademika Arte Ščerbatova, a njihovi potpisi su kod pojedinih diploma različiti.
  Diplome su izdate na različitim obrascima, te je moguće uočiti da se kod pojedinih diploma razlikuje pečat Slavjanskog humanitarnog univerziteta’, navodi se u informaciji prosvetnih inspektora.
  (…)
  Nostrifikovane diplome doktora sa Slavjanskog humanitarnog univerziteta dobili su Perica Bundalo, Tihomir Gligorić, Miroslav Mikeš, Dragan Golijanin i Ostoja Kremenović. Zvanje magistra i fakultetsku diplomu su dobili Perica Koljanin, Ljubo Macanović, Dobrila Rudić, Goran Janković, Milan Baštić, Radovan Stanković, Nikola Rađenović, Momčilo Maleš, Slaboljub Danojević, Zdravko Kukobat, Zdravko Jankelić, Zoran Vujanović, Predrag Muzgonja, Aleksandra Tucić, Veljko Dobrnjac, Mile Radišić, Radovan Klincov i Žana Ateljević. Predsednici Komisije za nostrifikaciju ovih diploma bili su dr Rajko Kuzmanović, dr Milan Galogaža i dr Željko Baroš.» (podvucena su imena poznatija javnosti).
  (Blic, 27.9.2008., članak u cjelini dostupan na http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=58520)

 • bosman

  Sve ove diolome su napisali, Galogaža i njegova supruga /porijaklom ruskinja/ u Novom Sadu, gdje žive i bave se tiskanjem knjiga i diploma. Specijalno tužilaštvo /ako je nezavisno/ bi sigurno imalo šta da kaže po pitanju izdatih diploma. Ova tema je pomalo pala u zaborav i zahvaljujem DD-u na podsjećanju i spašavanju teme od zaborava. Ona je, dok je školstva, uvijek aktuelna.

 • DD

  To ti je slika nase drzave i drustva. Diplomiraju i doktoriraju na nepostojecim univerzitetima, a onda rade u Vladi na visokim funkcijama, predaju na privatnim fakultetima i stancaju diplome slicnim njima, i rade jos na deset funkcija, a istovremeno kradu kroz javno-privatno korupcijsko partnerstvo..

 • nemirko

  Svakodnevno čitamo o mnogim nezakonitim radnjama aktuelne vlasti,javnih i državnih institucija prije svega utvrđenih revizorskim izvještajima Glavne službe za revizuju kojoj svakako treba vjerovati.Kako je Lemi nedavno pozvao Glavnu službu za reviziju da izvrši kontrolu u HOV ja predlažem da sličnu inicijativu, u vidu peticije, uputimo Specijalnom tužilaštvo da konačno reaguje na sve ove očigledne nezakonite radnje, počevši od ministarstava pa do javnih preduzeća.
  Mislim da ne vrijedi ovde polemisati do beskonačnosti ako institucije koje trebaju da se bave ovim problemima uopšte ne reaguju!

 • rodjeni

  Momcino polako ima nas koji smo preci od tebe ! Volim brate i ja zaradt

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+