ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Fond zdravstva RS planira na javne nabavke potrošiti 150 miliona KM

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

– Za potrebe Fonda predviđeno 70,4 miliona KM, a za zdravstvene ustanove 59,3 miliona KM
– Fond zdravstva RS nabavku hardvetra i softvera plaća 23,2 miliona KM
– Za nabavku računarske opreme planirano 250.000 KM

BANJALUKA, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u ovoj godini planira da potroši 129,7 miliona maraka bez PDV-a putem javnih nabavki, a osim kreditnog zaduženja od 44,4 miliona KM, milionske iznose Fond planira da utroši za nabavku hardvera i softvera kao i za opremanje Data centra, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Upravni odbor FZO je krajem prošle godine usvojio Plan javnih nabavki za ovu godinu kojim su predviđene ukupne nabavke vrijedne 123,9 miliona KM, ali je krajem januara ove godine donio izmjenu odluke o usvajanju Plana nabavki jer je povećana vrijednost nabavki na 129,7 miliona KM bez PDV-a, odnosno na više od 150 miliona KM sa PDV-om.

Izmjene Plana odnose se na procijenjenu vrijednost za nabavku hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača kartica za integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) koja je sa 17,4 miliona KM bez PDV-a, koliko je bilo predviđeno prvobitnim Planom, povećana na 23,2 miliona KM .

Inače, uvođenje integrisanog zdravstvenog informacionog sistema RS predviđeno je dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, a taj sistem će omogućiti uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica u RS. Prema ranijim najavama iz FZO RS taj posao trebalo bi da bude završen do 2018. godine.

Osim dijela koji se odnosi na informacioni sistem, u planu nabavki je izmjenjen i iznos predviđen za opremanje Data centra, a on je smanjen sa 500.000 KM na 427.350 KM bez PDV-a. Samim tim izmijenjena je i ukupna vrijednost javnih nabavki Fonda za ovu godinu odnosno, povećana je sa 123,9 na 129,7 miliona KM bez PDV-a.

Pored ovih nabavki, Planom Fonda je predviđeno i sprovođenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja za održavanje poslovnog informacionog sistema, a za šta je planirano 550.000 KM bez PDV-a.

Za iznajmljivanje štampača Fond planira da izdvoji 30.000 KM. Za nabavku računarske opreme planirano je 250.000 KM, a za održavanje računarske opreme 50.000 KM. Planirana je i sanacija i rekonstrukcija brojnih poslovnica Fonda, kao i nabavka lijekova, sanitetskog materijala i drugih medicinskih sredstava robe za potrebe zdravstvenih ustanova.

Od ukupnog iznosa planiranih nabavki Fonda u ovoj godini, za Fond je predviđen iznos od 70,4 miliona KM, a za potrebe zdravstvenih ustanova 59,3 miliona KM.

Fond u ovoj godini planira i novo kreditno zadužene u iznosu od 44,4 miliona KM, o čemu je CAPITAL već pisao.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (37)

 • Veselin

  Silni miloni za nesto sto je vec placeno Lanacu, samo sada u komadu preko 20 milona maraka. Dali je istina da ce i to Prointer da radi. Pretjeraste vi malo u Fondu i dali se pitate gdje jos ovoliko potroseno na to sto hocete da uradite. Do sada je bilo na milone, a sada se krenulo na desetine miliona KM. Bolnica se moze napraviti za te pare.

 • teslic

  Pa zato je Kusturic došao i još doveo druga Acu

 • family addams

  Kusturici misle da se o njima nista ne zna i o njihovom nepotizmu, Kusturici sve cemo na javnu scenu, od toga gdje vam ko od porodice radi od Prnjavora do Banjaluke, pa do toga koga kome podvodite. Niko se nikoga ne boji, a pogotovo ljigavaca koji se kriju iza Republike za koju oni nisu nista dali.

 • Miki FZO

  Direktor Kusturić je došao da Prointeru namjesti posao od 27 miliona KM, od kojih će 23.5 miliona biti isplaćeno u ovoj godini, dakle prije izbora. Te pare će da podijele Igor Dodik koji nalazi poslove za Prointer i prijeti i ucjenjuje tatom, i gazde Prointera iz Srbije, Andrej Vučić, Kokeza i Kvrgić. Klasično izvlačenje para iz Republike Srpske i uništavanje zdravstva

  • xy

   A doveo Sekulića da farmaceutima Bugarima nabaci posla. Mani se toga, kako si radio u aktavisu budi sretan ako ti sipa ne pokuca

 • SIPA

  Dali je moguće da se ovo sprema, ko će ovo da potpiše osim Kusturića, dali rukovodioci IT sektora razmišljaju da sutra oni moraju da potpišu ovaj posao i da mogu odgovarati sutra kada se promjeni vlast ili su i oni u nekom dogovoru i sve što su radili predhodnih godina sa ovim Lanacom žele da sakriju i zaborave.

 • milokrad

  Moguce je u nasoj RS. Zahvaljujuci Lanacu i sada Prointeru cijeli svijet je cuo za nas jer veci i skupljih projekata nema nigde kao u RS. Milioni se trose na propale projekte od kojih samo oni imaju interes i niko vise. Sve ce se ponovo morati raditi jednog dana kad anjih vise ne bude i kada odu zajedno sa Milokradom Dodikom, trenutnim vlasnikom RS.

 • viladin

  U nasoj RS je sve moguce jer je u interesu nase RS. Pa tako i pljackanje nevijdjenih razmjera u vremenu kada je sve otislo u 3PM. Poceli smo da se glodjemo, grizemo…na dobrom smo putu, ali trebace nam jos vremena da shvatimo razmjere nase propasti.

 • Karlo

  Zanimljivi komenari, samo nevjerovatno da niko ovo da istrazi i ako ima istine kazni, ako nema treba pustit ljude da rade posao.

 • Opstinski odbor SNSD Laktasi

  Mislim da ce ovo da radi nova IT firma ciji su vlasnici bivsi ministar Cadjo i Sinisa Macan koji je uhapsen zbog kriminala u IIDEA nabacujuci poslove Nitesu i koji je bio pod direktnom kontrolom Miodraga skrbica koji je vlasnik Nitesa a time i dijela Milebauera koji stampa pasose , licne, vozacke i sl.

 • MiodragS

  Ministar Cadjo i Macan napravli IT firmu. Kuda ide ovo sve, pa svi hoce da budu Lanaco i Nebojsa Ninic koji pak hoce da bude kao Bil Gejts nase RS.

 • Miki

  Prointeru niko ništa ne može jer iza njih stoji Igor Dodik i njegov tatica koji otimaju pare i tjeraju direktore preduzeća da im daju tendere. Prointer je iz Elektroprivrede Srbije uzeo 7 miliona eura za softver koji niko ne koristi i nikom ništa. Tako će biti i kod nas…A tek kad mu Fond zdravstva pokloni 27 miliona….E moj narode

 • EPRS

  Softver o kojem pricas je SAP koji Lanaco valja vec godinama u Elektroprivredu RS. Millioni maraka su izvuceni preko SAP-a. Ove godine kazu da spremaju po svakom preduzecu najmanje milion da uzmu jer mora i Prointer nesto da radi. Samo treba sacekati planove nabavki da se objave za elektrokrajinu, rite gacko, ugljevik, HE…Vec se prica da su nazivi stavki smjesni jer se mora prikrivati pljacka i otimacina.

 • Perionca

  Pa i u Posti RS su dobili posao oko nekih licenci ove sedmice. Sve preuzimaju i zatvorice sve ove male firme jer od Prointera niko vise ne moze da radi sa JP, Fondovima, Vladom.

 • Radnik FZO

  Kod nas će u Zdravstvu sve da bude Prointerovo, ne žali gazda direktor Kusturić para, a što je najgore ovi iz Prointera neće ništa napraviti, samo će uzeti pare…Udri Baja i neka nam Prointer sve pare otme, nismo bolje ni zaslužili

 • Radnici FZO

  Lanako propada svakim danom sve vise. Smanjuju plate radnicmai, svaki dan odlaze ljudi, jer se od olosa u toj firmi ne moze zivjeti. Nebojsa Ninic tripuje da je Majkrosoft, a debili oko njega mu samo uzimaju pare. Dovodi likove iz Srbije koji su otjerani iz velikih firmi i ugnjetavaju zaposlene, a njemu otimaju pare. Od price da su velike plate u Lanaku nema nista, jedva isplacuju ljudima 700 do 800 maraka sa fakultetom. Propasce, jer su pohleplna gamad koja misli na sebe, a ne na radnike. Treba im jedan Prointer zavuci crnacki da shvate da nisu jedini i nedodirljivi. Jedva cekam propast olosa da shvate sta su imali. Degenerici.

 • bjelabijela

  Danas je dan Prointera, jer cijela RS prica o ovim krimosima i pljackasima koji ojadise RS za milione KM. Ojadise zdravstvo, poresku, postu, elektroprivredu ..sve ojadise i pokradose. Imali te SIPA jer od policije u RS nema nista, sve je to ista bagra.

 • Sanja

  Prointer će da opljačka RS kao što je opljačkao Srbiju. Na tender u Kliničkom centru javili se Prointer Beograd i Prointer Banjaluka…a sad će da otmu i pare iz fonda…27 miliona za nešto što ne radi, jer prointerovi programi ne rade ništa a firma se samo plusa..Bravo za Igora Dodika

 • Re Sanja

  Pa svi znaju, a i oni sami kazu da nikad nista nisu zavrsili niti je ista njihovo radilo. Ali to nije bitno jer rade za drzavna preduzeca, fondove i sl. gdje uvijek ima neko da potpise zapisnik. Osim toga poznato je da sve mora ici preko Prointer pa tako rade 10 erp rjesenja, 54 dms razlicita, razvoj radi komstigne i sl. Dok je Baje tu su, kad ne bude on tu nestace o cas posla.

 • bijeljina

  Prointer je poznat u Srbiji kao pljackaska firma i firma koja nista ne placa, niti moze da zavrsi i napravi ali ko te to pita jer tamo oni i biju, tuku, vuku za usi tako da je jos ovo dobro kod nas.

 • ProinterKriminal

  Prointer je leglo kriminala u Srbiji pod kapom države. Otimaju pare a ne završavaju poslove. Sramota je da Predsjednikov sin gura takve kriminalce, mada ništa ne čudi poznajući dinastiju Dodik…

 • revolucija

  Nije njega nista sramota. Samo timsvoju brigu, on ce svoju dok ne dodje do ustanka i bune, a onda kukala im majka svima.

 • Elektroproivreda Trebinje

  A tek sto se sprema pljacka u Elektroprivredi RS vrijedna milione KM od strane Lanaca i Prointera. U prvom kvartalu je planiran tender koji ce da rusi rekorde u osmisljenoij pljacki i otimacini koja se rekordno ove godine sprovodi. Toliko se pljacka da se nesto veliko sprema i valja.

 • Slavko Bojic

  Ove e-knjižice će da radi Slavko Bojić, ProControl d.o.o., Čubrijev dobar drug. Dodični poznat po tome da daje pare savjetnicima predsednika RS. Pa je tako priznao da je dao pare šefu kabineta predsednika Jelića prije nekoiko godina. Dotični je radio i neke infopultove za klinički centar itd. Googlaj narode, samo googlaj i svašta ćete naći

 • Vidra

  Ovaj Slavko Bojic iz Procontrola je posebna prica. Dobar je on djecko ali se ufuro da sa dinovima tajkuna koji piju kafu sa Bajom moze da radi sta hoce. Samo je uvukao djecu u lopoviju pa kad se otkrije ko su ista se radi Slavko ce da pobjegne u austriju gdje mu je zena i da mase sa nilionim ako uspije da ih mane u RS odjavnih preduzeca i fondova.

 • Elektrokrajina BL

  Lanaco ima informaciju za medije. Pljacka se nastavlja. Lanaco u Elektrokrajini dobio posao vrijedan skoro 500.000KM (OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA 741-4-2-7-5-43/17) na koji se naravno niko nije prijavio osim njih. Nadogradnja postojećeg informacionog sistema uvodjenjem sistema javnih ključeva i prve faze sistema upravljanja dokumentima-PKI. Ovo je prva faza, a bice ih jos nekoliko jer treba uvijek i sto vise za Kovacevica i Radmanovica koji godinama preko Lanaca izvlace pare iz Elektrokrajine. Obojica vole da kazu, “sve diraj ali Lanaco u Elektrokrajini ne diraj”

  U martu se ocekuje potpisivianje jos jednog ugovora o uslugama izmedju Lanaca i Elektrokrajine vrijednog 1 milion KM. A do kraja godine tbice jos ugovora i ugovora.

 • UDBA

  Plan nabavki za Poresku upravu RS.
  http://www.poreskaupravars.org meni javne nabavke. Kao sto su pojedinici najavljivali ovo je zaista dno dna po pitanju nabavki jer je Prointer opet zaigrao u velikom stilu pa je preko 50% stavki plana nabavki zapravo poslovi koje ce Prointer da odradi, a nesto ce biti i za Lanaco i SnT. Krenimo redom:
  -SAP 2.800.000KM (SnT Lanaco i Prointer),
  -Sigurnosni pen-test 50.000KM (isti kao i u HE Trebisnica koju je dobio Prointer),
  -Wmware licence 50.000 (Prointer),
  -Komunikaciona oprema 150.000 (Prointer),
  -Backup rjesenje 50.000 (Prointer),
  -Nadogradnja servera 400.000 (Prointer),
  -Laptopi 75.000 (Prointer),
  -Pc racunari 70.000 (Prointer),
  -Rezervni dijelovi 50.000 (ovo bi mogao i neko drugi da dobije),
  -Microsfot licence 100.000 (naravno Lanaco),
  -AV licence 30.000 (Lanaco),
  -Informaticki kursevi 50.000 (Prointer),
  -Revizija informacionog sistema 200.000 (ovo je tek zanimljiva stavka koja je cisto izvlacene para i valjda bi trebala gdja Simic iz revizije da nesto kaze pametno),
  -Najam kopir aparate 187.000 (Prointer ili Alf-om).
  -itd (Prointer).
  UKUPNO JE PLANIRANO PREKO 4.000.000KM (4 MILIONA KM).
  Vise od pola stavki plana nabavki jesu poslovi za sina Igora. Novina jeste i edukacija koju ce Prointer da drzi Poreskoj upravi i drugim javnim preduzecima koja odjednom izdasno pocinju da ulazu u edukaciju i opet skupo placaju sve poslove i usluge Prointer i Lanaco. Kao sto se najavljivalo pljacka epskih razmjera je u toku i to nesto znaci, nesto se desava, planira, koce li ga znati!!! OCEKUJEMO I DRUGE PLANOVE NABAVKI PO JAVNIM PREDUZECIMA I INSITITUCIJAMA KOJE UCESTVUJU U MILIONSKOJ OTIMACINI NARODNIH PARA!!! ZIVJELA RS!!!

 • opozicija

  Opoziciju ne interesuje lopovluk i kradja sopstvenog naroda. To sto pises nece se nikad naci na temama opozicije. Njima je Bakir dosao ko kec na desetku sad mogu do mile volje da prodaju maglu narodu i da pricaju ono sto narod zeli da cuje a ne stvarnu istinu.CITIRAM njihove rijeci: Srbi moraju da budu pametni i da odgovornom nacionalnom politikom brane i odbrane i čuvaju Republiku Srpske i srpski narod u BiH”, kaže lider SDS-a. Alo je oni ovako brane blaga vama U RS. Brane vas sa lazu. Vaznija im je revizija od kradje , lopovluka, namjestanja tendera… od prosperiteta vlastitog naroda?

 • Slavkan

  U novom tekstu Vaskovic kaze da ukupno planirano da Prointer uzme 35 miliona KM i da zbrise. Poznato je da ova firma nigde nista ne zavrsava pa i oni sami kazu da ih bije taj glas ali da ce se potruditi. Ono sto se sada desava je da sin Igor i Prointer traze nacin da se namjesto njih prijavi neka druga firma iz inostranstva, a oni kao podugovarac, i u opstoj su potrazi. Jedan od onih koji se spominje je Slavako Bojic, firma ProControl Banja Luka, koji je tu od pocetka i pokusava da nadje adekvatnok partnera. Zanimljivo je kada se malo progoogla po netu, da Slavko bojic ima jos jednu firmu za IT u kojoj su suvlasnici djeca lokalnih tajkuna koji sa Bajom provode vrijeme na Guci, a sto je Vaskovic prosle godine i obajavio slikom i rijecju. Slavko Bojic je inace dobar Cubrijev drug pa instalira kamere i sl za drzvana preduzeca poput palte presednika, RITE Gacko itd.

 • tata mata

  Sin Igor vec ima iskustva sa ovakvom kombinacijom. Poznato je da je Elektrokrajina potpisala 2013 Ugovor sa “Tošiba” 10 miliona evra vrijedan o sanaciji distributivne mreže i proširenju postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom tzv. AMM sistem. Podugovaraca je bio Nites, koji je suvlasnik Milbauera u BL. O Nitesu se naveliko pisalo jer je tada bio ista fela kao sada Prointer. Naravo sin Igor je bio zaposlen u Tosibi o cemu nas je takdje Vaske obavejstio i dokazo sliko na linkedin mreze.

 • Tosiba ko ludo

  Posao Nitesa, Tosibe i Elektrorajine, ali i ostalih distributivnih preduzeća je vrijedan oko 200 milona KM. Sve piše na internetu povodom potpisivanja ugovora 2013 godine, ali može se naći na internetu i vijest od prošle godine da se jako kasni sa završetkom projekta. Standardno za Nites jer ništa nisu završili od milionskih poslova koje su preuzeli u RS, kao i ovaj Prointer koji sada hara RS.

 • zdravstvo

  Sa 25M na 35M maraka za eknjizicu. pa ko ie ovde lud i da li je ovo moguce da ce se desiti.

 • Vladimir

  Desava se i desice se jer ovo nisu imaginarni likovi nego stvarni: Baja, sin Igor, Prointer, Lanaco, Slavko Bojic, Procontrol, sinovi tajkuna…..

 • Svetozar

  Citali iko pve komentare, pa ovde svasta ljudi napisase. Cini se da ima dovoljno informacija da policija uradi nesto, ispita, isprati kako ce se zavrsiti ovi tenderi.

 • Vlajko

  Uzalud se nadas da ce policija nesto da uradi. Sve je to partijski postavljeno ili ucjenjeno ili pak kupljeno.

 • Ministar

  Opa, zbog e-knjizice izgleda leti i ministar zdravlja RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+