ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Fond EU za rješenje dužničke krize

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL, Ministri zemalja zone evra dogovorili su se na samitu u Briselu da restrukturiraju finansijski fond za spasavanje prezaduženih država čime će, kako se nadaju, riješiti evropsku dužničku krizu. Ministri su se priklonili zahtjevima Njemačke da se ponovo dogovore rokovi za uplate u fond.
“Odlučili smo o sveobuhvatnom paketu ekonomskih mjera. Danas su gotovo svi nastupili jedinstveno”, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.
Plan predviđa osnivanje stalnog fonda od 700 milijardi dolara, Evropskog stabilizacionog mehanizma, za pomoć zemljama u nevolji. Fond će biti pokrenut 2013.

Najveći problem je brzina kojom će zemlje morati da uplaćuju u fond. Sporazum traži da zemlje koje za zajednički novac imaju evro uplate 80 milijardi evra u pet godišnjih rata. Za 620 milijardi evra biće date garancije.  Beta

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+