ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Februarski rast BDP-a Rusije

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

MOSKVA, Rusija je u februaru povećala bruto domaći proizvod očišćen od sezonskih uticaja za 0,2 odsto, dok je na godišnjem nivou ostvareno povećanje od 4,4 procenta.

Ruska ministarka za ekonomski razvoj Elvira Nabiulina kaže da je u prva dva ovogodišnja mjeseca rast BDP Rusije na godišnjem nivou takođe bio 4,4 procenta.
“Eliminacijom sezonskih uticaja, BDP u februaru je porastao u odnosu na januar za 0,2 odsto” rekla je Nabiulina.
Pozitivna dinamika ostvarena je u sektoru proizvodnje i distribucije električne energije, gasa, vode, u investicionom poslovanju, trgovini i poljoprivredi. Pad je zabilježen u dinamici prerađivačkog sektora (-0,4 odsto).

Ruska ministarka za ekonomski razvoj je ranije izjavila da je u januaru ove godine ostvaren privredni rast od 4,3 odsto u poređenju sa januarom 2010. godine. Očišćen od sezonskih i kalendarskih uticaja, BDP Rusije je u januaru opao za 0,3 odsto u poređenju sa decembrom 2010. godine.

Rast BDP u ovoj godini ministarstvo za ekonomski razvoj procjenjuje na 4,2 odsto, u 2012. na 3,9 i u 2013. godini na 4,5 procenata. U 2010. godini ruski BDP je prema preliminarnoj procjeni Statističke službe porastao za četiri procenata, a 2009. godine za 7,8 odsto.  Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+