ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Džombić: Bitno da UO UIO donese odluku o poravnanju

Objavljeno u FINANSIJE

BROD, Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić izjavio je danas da je nesporna činjenica da Federacija BiH /FBiH/ duguje Srpskoj više od 48 miliona KM nastalog raspodjelom prihoda od PDV-a i da je bitno da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH donese odluku o poravnanju, bez koje se ono ne može izvršiti.

Džombić je izrazio uvjerenje da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje napraviti kompromis u narednih nekoliko mjeseci, jer su stručne grupe i timovi praktično usaglasili prijedloge odluka o poravnanju duga prema RS.

“RS ne mora odmah dobiti taj dug ako Federacija BiH nema novac, ali je bitno da se donese odluka, krene u poravnanje i da se poboljša koeficijent raspodjele prihoda koji je sada korist u RS i značajno bi bio veći od onoga koji se trenutno primjenjuje”, rekao je Džombić novinarima u Sijekovcu.

Vršilac dužnosti direktora UIO BiH Miro Džakula izrazio je očekivanje da će veoma brzo biti postignut dogovor o poravnanju duga između RS i FBiH, jer je cjelokupna aktivnost u vezi sa poravnanjem raspodjele prihoda na Upravnom odboru Uprave. “Radna grupa treba da sačini usaglašene prijedloge odluka o poravnanju duga prema RS koje će Upravni odbor usvojiti, a Uprava izvršiti. Mišljenja sam da svako mora dobiti ono što mu po zakonu pripada, jer samo tako će sistem jedinstvenog računa imati smisla”, rekao je Džakula za “Glas Srpske”.

Član Komisije za poravnanja dugovanja iz RS koju je formirao Upravni odbor UIO, Vladimir Trifković izjavio je juče Srni da odugovlačenje isplate duga ne može ići do besvijesti.  Trifković je naglasio, da RS stoji iza onoga što je utvrdilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIO, a to je da FBiH duguje Srpskoj 48,3 miliona KM.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+