ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Đurić: Srpska ima najveću robnu razmjenu sa Srbijom

Objavljeno u TRGOVINA

BEOGRAD, Republika Srpska ima najveću robnu razmjenu sa Srbijom, što dovoljno govori o potrebi za održavanjem skupova dvije komore, izjavio je predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić.

Na ovaj način mogu se stvoriti uslovi da se saradnja Srpske i Srbije značajno unaprijedi, rekao je Đurić novinarima, pred početak skupa “Dani Srpske u Privrednoj komori Srbije”.

“Ovo je danas prilika da kažemo šta je neophodno učiniti da bi se raspoloživi resursi stavili u funkciju potreba privrede, te kako da obezbijedimo viši stepen iskorišćenosti tih resursa”, rekao je Đurić.

On je dodao da s obzirom na to da su Srpska i Srbija po mnogim stvarima upućene jedna na drugu ne vidi nijedan opravdan razlog da se ne učini više na tom planu, što bi dovelo do daleko boljih rezultata.

“Dobro je što se u posljednje vrijeme i politički faktor odvažio da prizna da je neophodno uraditi kvalitetne putne komunikacije kako bismo obezbijedili kvalitetniji protok robe, ljudi i kapitala”, rekao je Đurić.

Direktor sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Nenad Đurđević istakao je da je značaj ovog skupa veliki, jer je uspio da okupi preko 80 kompanija iz Srbije koje će se na ovaj način upoznati sa potencijalima opština u istočnom dijelu Republike Srpske.

“Videćemo koliko te kompanije mogu biti prisutne u tim opštinama, odnosno, da li mogu da naprave neke poslove u tim opštinama”, rekao je Đurđević.

On je dodao da je Privredna komora Srbije uspjela da animira značajne institucije države Srbije, kako bi napravili sinergiju i vidjeli da li bi kompanije koje prepoznaju svoj interes da rade u tom dijelu Srpske i BiH mogle da dobiju određena sredstva ili podsticaj kao garanciju za njihov rad.

“Srbija prema Republici Srpskoj ima suficit u 2016. godini u razmeni koja ukupno iznosi 600 miliona evra. Suficit je na strani Srbije, razmena je povećana za sedam odsto i jednostavno postoji potreba i u Srpskoj i u BiH da se taj disbalans promeni”, naveo je Đurđević.

On je precizirao da se 400 miliona iz Srbije izvozi u Srpsku, dok se 200 miliona uvozi, što je značajna razlika.

Prema njegovim riječima, problem ekonomija Srpske i Srbije je taj što su okrenute ka sličnim proizvodima, poljoprivredi, hemijskoj industriji, konditorskoj industriji, te da je za promenu disbalansa u razmjeni, potrebna drugačija paradigma ekonomskog rasta.

“Privredna komora Srbije radi na tome i pokušava da poveže ekonomije zemalja zapadnog Balkana, ne samo Republike Srpske, BiH i Srbije. Ako bi neki od ovih projekata kolega iz opština istočne Srpske urodili plodom, korak po korak možemo doći do smanjivanja tog disbalansa”, rekao je Đurđević.

On je dodao da postoje veliki potencijali u tim opštinama, kao i mogućnost da se preko njih snabdijeva tržište i u Federaciji BiH i u Hrvatskoj, te da smatra da ti potencijali nisu iskorišćeni.

“Te opštine su bile okrenute većinom ka Srbiji, i mi kroz ovu našu aktivnost hoćemo da predstavimo činjenicu da Sarajevo sa pola miliona stanovnika ima potrebu za prehrambenim proizvodima, što bi trebale iskoristiti, naročito opštine koje su bliže Sarajevu”, rekao je Đurđević.

On je dodao da je Srbija zbog činjenice da srpski narod živi sa obje strane Drine posebnu pažnju usmjerila na opštine u Srpskoj i da su organizovali da se danas posebno predstavi projekat Podrinje.

Na skupu u Beogradu investicione potencijale predstaviće Vlasenica, Zvornik, Sokolac, Han Pijesak, Milić, Istočna Ilidža, Pale, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo. Srna

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+