ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Brefor: Razvojne banke nisu dobre za ekonomske probleme

Objavljeno u FINANSIJE

NOVI SAD, Direktor kancelarije Svjetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je da iskustva iz različitih zemalja sa institucijama razvojnih banaka ukazuju da to nije dobar modalitet za rješavanje ekonomskih problema.

Brefor je za današnji Mađar so (Magyar Szo) rekao da razvojne banke u pretežnom broju slučajeva nisu odgovorile ni minimalnim očekivanjima.

Kako je Brefor naveo, kao posebno veliki problem ističu se političke zavisnosti, zbog čega su ove institucije češto postajale teren za mjere političkog karaktera.

“Širom svijeta iskusili smo mnoge slučajeve kada su ove finansijske institucije postale sredstvo političkog pokroviteljstva i korupcije i kada su postali rasipnici javnih finansija”, kazao je Brefor.

Prema njegovim riječima, rijetke su one razvojne banke koje su uz odgovarajuće principe funkcionisanja, utvrđene ciljeve i pravila zaista mogle da podstiču finansijsko tržište.

Premijer Srbije Mirko Cvetković nedavno je najavio da se osnivanje Razvojne banke Srbije može očekivati na jesen, dok u Vojvodini već postoji Razvojna banka Vojvodine koju je formirala pokrajinska vlada. Beta

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+