ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Bežično napajanje strujom

Objavljeno u ENERGETIKA, ZANIMLJIVOSTI

SANTA KLARA, Zamislite da ste u mogućnosti da uđete u aerodromsku zgradu ili neku prostoriju sa svojim laptopom i nesmetano radite, a umjesto da vam se prazni, vaša baterija se puni.
 Upravo na tome, na temelju principa koje su utemeljili fizičari Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), rade istraživači američke tehnološke kompanije “Interl”.
 Uz pomoć “bežičnog rezonantnog energetskog linka” (Wireleš Resonant Energy Link) oni su već postigli napajanje sijalice od 60 vati bez korišćenja utikača ili bilo kakve žice, što je više nego dovoljno za napajanje tipičnog prenosivog kompjutera.
 Magija “bežičnog rezonantnog energetskog linka” je u tome što obećava bezbjedno i djelotvorno bežično napajanje energijom. Tehnologija se oslanja na čvrsto uparene rezonatore, što je princip sličan načinu na koji uvježbana operska pjevačica može da razbije staklo koristeći sopstveni glas, objašnjava se u saopštenju “Intela”.
 Na prirodnoj frekvenciji prijemnog rezonatora, energija se efikasno apsorbuje, baš kao što staklo apsorbuje energiju na svojoj prirodnoj frekvenciji.
 Ukoliko bi se ovakva tehnologija koristila u laptopu, na primjer, baterije bi se mogle puniti kad se laptop nađe na nekoliko koraka od emitujućeg rezonatora.
 Mnoge tehničke izazove još uvek treba prevazići, ali “Intelovi” istraživači se nadaju da će pronaći način da “presjeku posljednju žicu” kod mobilnih uređaja i  da će jednog dana omogućiti bežično napajanje energijom na platformama zasnovanim na “Intelovoj” tehnologiji, navedeno je u saopštenju.
 Da podsjetimo, prvi je sa bežičnim slanjem struje na daljinu, još pre 100 godina, eksperimentisao Nikola Tesla, u vrijeme kada još niko nije slutio pojavu kompjutera i laptopova. Ili možda on jeste?

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+