Capital.ba

Željeznice RS u minusu 10 miliona KM

06.08.2020. / 14:13

DOBOJ – Javno preduzeće “Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ u ovoj godini bilježi gubitak od 10.003.398 KM, što je posljedica sveopšteg poremećaja na tržištu uzrokovanog pojavom pandemije virusa korona, rečeno je iz ove kompanije.

ŽRS konkurs

Na negativno poslovanje ŽRS uticao je i rast troškova amortizacije zbog aktiviranja znatnog iznosa investicija u 2019. godini, kao i rast troškova radne snage usljed usklađivanja plata zaposlenih sa rastom najniže plate u Republici Srpskoj.

Iz ove kompanije navode da ukupne obaveze za prvih šest mjeseci ove godine iznose 337.917.000 KM, što je za 944.000 KM više nego u istom periodu lani kada su iznosile 336.973.000 KM. Ukupne obaveze za posmatrani periodu u 2018. godini iznosile su 379.984.000 KM.

Na dugoročne obaveze-dugoročne kredite odnosi se 87.477.000 KM, a na kratkoročne 250.440.000 KM.

Iz ŽRS pojašnjavaju da u okviru kratkoročnih obaveza dominiraju obaveze prema Vladi Republike Srpske u iznosu od 224.372.000 KM, koje su nastale jer “Željeznice” nisu u mogućnosti da izmiruju kreditne obaveze prema EIB, EBRD, te vladama Poljske, Srbije i Portugala, nego to čini Vlada kao garant ugovora.

“Riječ je o kreditima koji su korišteni za obnovu infrastrukturnih kapaciteta, te određenim dijelom za obnovu vučenih i radioničkih kapaciteta“, navode iz kompanije.

Iz ŽRS najavljuju da će po završetku realizacije projekta restrukturisanja doći do smanjenja obaveza “Željeznica” koje imaju prema Vladi Republike Srpske, kao i do smanjenja troškova poslovanja.

“Ostale kratkoročne obaveze, `Željeznice Republike Srpske` izmiruju u zadatim rokovima i u ovom trenutku nema neizmirenih obaveza prema radnicima, dobavljačima i Poreskoj upravi”, navode iz komapnije.

Rješenjem Osnovnog suda u Doboju od 16. marta otvoren je postupak finansijskog restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske”, a planom finansijskog restrukturisanja predviđeno je da se navedene obaveze prema Vladi Srpske konvertuju u kapital i na taj način izvrši i vlasničko restruktuiranje ŽRS.

Iz ŽRS-a ocjenjuju da će se na ovaj način rasteretiti bilansi ove komapnije i učiniti veliki korak ka uspostavljanju finansijske ravnoteže, što je i jedan od ključnih ciljeva projekta restruktuiranja.

Ukupan prihod “Željeznica Republike Srpske” u prvih šest meseci 2020. godine iznosi 29.497.000 KM, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 46.724.000 KM. Ukupan prihod u posmatranom periodu za 2018.godinu iznosio je 30.698.000 KM.

“Imajući u vidu da su `Željeznice Republike Srpske` u prvoj polovini 2019. godine prihodovale sredstva Vlade Republike Srpske po osnovu donacija u iznosu od 11.471.000 KM, a prema instrukciji Ministarstva finansija i tumačenju `MRS 20` , što nije bio slučaj u prvom polugodištu 2020. godine, kao ni u prvom polugodištu 2018. godine, proizilazi da je bez ovog prihoda ukupan prihod ostvaren u prvom polugodištu 2020. godine približno u nivou ostvarenog u prvom polugodištu 2018. godine”, navode iz ove kompanije.

U obrazloženju se navodi da je riječ o donaciji-državnim davanjima po projektu restruktisanja “Željeznica Republike Srpske” koji se finansira kreditnim aranžmanom Svjetske banke.

Iz ŽRS navode da zaključno sa junom ukupni akumulirani gubitak ove kompanije iznosi 91.876.000 KM i da je smanjen u odnosu na ukupan akumulirani gubitak za isti period 2018. godine.

“Uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreću u 2020. godini, `Željeznice Republike Srpske` proces restrukturisanja preduzeća sprovode predviđenom dinamikom i on će biti okončan u zadatim rokovima, te će se poslovanje u narednoj poslovnoj godini provoditi po novom sistemu, što za krajnji cilj treba da ima pozitivne efekte i rezultate poslovanja”, poručuju iz ovog preduzeća.

Iz ove kompanije ističu da je, u vremenima svopšteg otežanog poslovanja te provođenju značajnog projekta restrukturisanja preduzeća, pred menadžmentom “Željeznica Repulike Srpske” kao primarni zadatak očuvanje, povezivanje i integrisanje svih raspoloživih potencijala.

“To će, verujemo, u budućnosti doprinijeti njenoj kvalitetnoj organizacijskoj strukturi, finasijskoj samoodrživosti i pozitivnim rezultatima poslovanja“, poručuju iz ŽRS. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!