Capital.ba

Zbog „namještanja“ blokiran tender „Elektroprenosa BiH“

08.10.2021. / 13:30

BANJALUKA – „Elektroprenos BiH“ namjeravao je da zaključi trogodišnji sporazum za nabavku usluga štampanja, vrijednosti 877.500 maraka, ali je zbog žalbi ponuđača, koji tvrde da se ovaj posao namješta određenim kompanijama, nabavka zaustavljena, saznaje portal CAPITAL.

elektroprenos bih

Foto: elprenos.ba

„Elekrotroprenos BiH“ je nabavku usluge Print servisa raspisao 7. septembra ove godine.

„Ugovorni organ namjerava zaključiti okvirni sporazum na period od tri godine sa jednim odabranim ponuđačem. Nabavka se provodi zbog smanjenja troškova štampanja kroz optimizaciju upotrebe štampača, optimizaciju korištenja potrošnog materijala za štampanje i unapređenja upravljanja štampom i održavanja štampača u cijeloj kompaniji“, naveli su u „Elektroprenosu BiH“.

Međutim, kako saznajemo, odmah su uslijedile žalbe zainteresovanih kompanija koje su bile nezadovoljne uslovima postavljenjim u navedenom, više stotina hiljada vrijednom, tenderu.

„Tenderskom dokumentacijom je onemogućeno ponuđačima da učestvuju u navedenom postupku javne nabavke. Suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, na ovaj način „Elektroprenos“ je onemogućio aktivnu konkurenciju, što predstavlja jedan od osnovnih principa na kojima počiva Zakon o javnim nabavklama“, naveli su ponuđači.

Žale se i kako je „Elektroprenos“ mijenjao uslove u tenderu, a nije produžio rok za podnošenje ponuda, što je suprotno Zakonu, kao i da je naveo da se „podiže virtuelni server“ te da su ponuđači dovedeni u zabludu jer nije jasno definisano ko to radi.

„`Elektroprenos` nije dao potpune i jasne informacije koje su potrebne da ponuđači pripreme ponude na stvarno konkurentskoj osnovi“, navedeno je u žalbi.

Dodaje se i da ne postoje opravdani razlozi zašto „Elektroprenos“ traži određene sertifikate za tehnička lica zaposlena kod ponuđača Print servisa, te da se time ograničava konkurencija.

„Sasvim je jasno je da Ugovorni organ prilikom izrade tenderske dokumentacije nije propisao „minimalne“ uslove, već suprotno tom zahtijevao licence za tehničko osoblje, dok se iz opisa predmeta nabavke kao ni iz tehničke specifikacije ne može zaključiti zbog čega su potrebna lica koja posjeduju baš te licence. Jedini zaključak koji se može izvesti je da „Elektroprenos“ favorizuje određene ponuđače koji imaju zaposleno osoblje sa navedenim licencama a koje nisu neophodne za realizaciju predmetnog posla“, istaknuto je u žalbi.

Dodaje se i da se propisanim uslovima u tenderu pogoduje samo jednom proizvođaču neophodne opreme, ne navodeći kojem.

Nakon pristiglih žalbi iz „Elektroprenosa“ su rekli da se nabavka zaustavlja.

„Odgađa se nastavak postupka javne nabavke usluga Print servis, okvirni sporazum na tri godine, zbog izjavljene žalbe ponuđača na tendersku dokumentaciju. O nastavku postupka javne nabavke ponuđači će biti blagovremeno obaviješteni“, naveli su u „Elektroprenosu BiH“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!