Capital.ba

Za modernizaciju elektroenergetskog sektora u RS 870 miliona maraka

28.03.2012. / 10:47

TREBINJE, Investicije u elektroenergetski sektor u Republici Srpskoj od 2012. do 2014. godine planirane su u vrijednosti od oko 870 miliona maraka, od čega će za proizvodna preduzeća biti izdvojeno 560 miliona KM ili 65 odsto, a na distributivna preduzeća 260 miliona KM ili 30 odsto, potvrđeno je u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS).

U ovom elektroenergetskom gigantu ističu da će se predviđena ulaganja finansirati iz vlastitih sredstava sa 490 miliona KM, iz ino kredita 365 miliona KM, dok će preostali iznos biti obezbijeđen iz donacija i učešća drugih subjekata.

Kao prioritetna investiciona ulaganja u ERS navode otvaranje novih površinskih kopova Ugljevik Istok i Gacko, te rekonstrukciju i modernizaciju postrojenja termoelektrana i hidroelektrana radi povećanja stepena pouzdanosti njihovog rada.

Iz stručne službe ERS pojašnjavaju da su ulaganja u termoelektrane vezana za odsumporavanje dimnih gasova TE Ugljevik, rekonstrukciju sistema otpadnih voda, te revitalizaciju i montažu sistema “BTO” kod Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko.

Na HE Višegrad i HE Trebinje dva planirana je sanacija procjeđivanja voda ispod pregradnih profila, rekonstrukcija i modernizacija HE Trebinje jedan, a na HE Bočac planirana je izgradnja dopunskog bočnog slobodnog preliva sa tunelom u lijevom boku brane za evakuaciju velikih voda.

U ERS-u napominju da će dio sredstava biti utrošen i za izgradnju nove i sanaciju postojeće elektrodistributivne mreže, izgradnju i sanaciju trafostanica i izmiještanje mjernih uređaja sa ciljem poboljšanja u kvalitetu i sigurnosti snadbijevanja kupaca električnom energijom, kao i smanjenja tehničkih i komercijalnih gubitaka na elektrodistributivnoj mreži.

Najavljujući u narednom periodu i izgradnju novih objekata, u ERS-u kažu da će iz kreditnih sredstava na rijeci Bosni graditi HE Cijevna 3, dok se za HE na gornjem toku rijeke Drine Vlada Republike Srpske opredijelila da najveći dio sredstava obezbjedi putem strateškog partnerstva.

“HE Dabar će finansirati Elektroprivreda i Hidroelektrane na Trebišnjici u fazi pripreme projektne dokumentacije i pripremnih radova, nakon čega će biti odlučeno da li će pribavljati kreditna sredstva ili će se i taj projekat realizovati pomoću strateškog partnerstva”, kažu u ERS-u.

U ERS-a napominju da bi u naredne tri godine trebalo doći do postepenog otvaranja tržišta električne energije, pa bi od 2015. godine svi kupci trebalo da dobiju status kvalifikovanog.

“Elektroprivrede će ostati javni snabdjevači, ali cijena električne energije za kvalifikovane kupce koji ostaju u sistemu javne usluge mora da se približi tržišnoj”, kažu u ERS-u .

U Elektroprivredi Srpske podsjećaju da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske krajem 2011. godine usvojila Pravilnik o kvalifikovanom kupcu, kojim se propisuje vremenski raspored otvaranja tržišta i način snabdijevanja kvalifikovanih kupaca, čime će se, kako kažu, omogućiti da Elektroprivreda ostvaruje značajniju dobit koja će omogućiti razvoj energetskog sektora, ali i zaštitu socijalno ugroženih kategorija kupaca električne energije.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!