ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vlada RS nema novca da vrati milionsku pozajmicu

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA Iako vlast tvrdi da Srpska ima viška para i da je finansijski stabilna, Vlada RS ponovo je odgodila vraćanje miliona maraka koje je pozajmila sa escrow računa, te je trenutni saldo na ovom računu posebnih namjena svega 2,2 miliona KM.

Vlada RS je na posljednoj sjednici izmjenila Odluku o korišćenju sredstava sa računa posebnih namjena, odnosno escrow računa, a kojom je rok za vraćanje pozajmljenog novca sa 30. juna ove godine pomjeren na 30. jun 2019. godine.

Na pomenutom računu čuva se novac dobijen od privatizacije i sukcesije.

Posljednjih mjeseci u Vladi Srpske su isticali da su povećani prihodi, zbog čega je i Budžet RS rebalansom uvećan za 87 miliona KM, ali nisu odgovorili na pitanje CAPITAL-a zašto je i za koji iznos novca pomjeren rok vraćanja.

“Saldo na escrow računu na dan 6. jun 2018. godine je 2,2 miliona KM, uz obavezu povrata sredstava u ukupnom iznosu od oko 16 miliona KM”, istakli su u Ministarstvu finasija RS.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je lani da je sa 31. decembrom 2016. godine postojala obaveza povrata sredstava na escrow račun u ukupnom iznosu od 87 miliona KM. Od tog iznosa 33 miliona KM su privremeno korištena za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza.

„Odlukama Vlade rokovi povrata se svake godine prolongiraju. Otplata za preostalih 33 miliona KM je odlukom Vlade od 8. juna 2017. godine prolongirana do 30. juna 2018. godine“, naveli su revizori.

Ranije je sa escrow računa pozajmljeno i 17 miliona za projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice u Bijeljini, te po 14,5 miliona „Robnim rezervama Republike Srpske“ i Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Oko 5,8 miliona KM korišteno je za izmirenje obaveza za PDV, u cilju realizacije projekata, a za koje se, kako su naveli revizori, očekuje povrat po ostvarenju prava na povrat uplaćenog PDV-a po rješenjima UIO BiH.

„Značajan dio novčanih sredstava sa escrow računa u proteklim godinama dat je u vidu pozajmica i zajmova, na osnovu odluka Vlade. Za pozajmice za koje nisu potpisani ugovori, odnosno nisu definisane osnovne odredbe pozajmljivanja, Vlada pojedinačnim odlukama prolongira rokove povrata sredstava“, naveli su revizori.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

 

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+