Capital.ba

Vlada FBiH: Odluka o raspodjeli dobiti Lutrije BiH

06.05.2016. / 16:02

vlada fbihSARAJEVO, Vlada Federacije BiH /FBiH/ danas je na sjednici u Sarajevu usvojila izvještaj o poslovanju sa godišnjim obračunom Lutrije BiH za prošlu godinu, te dala saglasnost na Plan poslovanja za 2016. godinu i Odluku o raspodjeli dobiti Lutrije BiH za 2015. godinu.

U saopštenju Vlade FBiH navodi se da je proteklu godinu Lutrija BiH završila uspješno, sa ostvarenim prometom od oko 53 miliona KM i prihodom od 32,2 miliona KM, što je na nivou 2014. godine.

Ukupni troškovi poslovanja u 2015. godini iznosili su 28,5 miliona KM i manji su u poređenju sa prethodnom godinom.

Na osnovu ovakvih rezultata poslovanja, Lutrija BiH je, po osnovu Zakona o igrama na sreću, u budžet FBiH uplatila 4.434.649 KM.

Federalna Vlada je danas prihvatila i Parlamentu FBiH uputila izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH, sa informacijama o bankarskom i mikrokreditnom sistemu, te sektoru lizinga, kao i o radu samostalnog odjeljenja ombudsmana za bankarski sistem FBiH za 2015. godinu.

Vlada FBiH je usvojila izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine i prihvatila informaciju federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u FBiH u 2015. godini, sa pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda FBiH.

Na današnjoj sjednici je na prijedlog federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije Vlada FBiH izmijenila i dopunila Odluku o utvrđivanju povoljnijih uslova za zaključivanje ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim preduzećima.

Prema novoj odluci, ukoliko dužnik uredno izvrši sve ugovorene obaveze, uslovi za otpis kamata biće regulisani aneksom ugovora.

Uz to, javna preduzeća mogu otpisati kamate i dužnicima koji su prethodno u cijelosti izmirili glavni dug, vodeći računa da ostali učesnici na tržištu ne budu dovedeni u nepovoljan i nejednak položaj. Uslovi i način otpisa kamata biće regulisani posebnim sporazumom.

Nakon što je upoznata o informaciji Javnog preduzeća “Autoceste FBiH”, Vlada je danas podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj budu osigurana sredstva za realizaciju projekta Koridora Pet ce na poddionici Nemila – Vranduk u iznosu do 36 miliona evra.

Uslov je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 KM po litru goriva kako bi bila obezbijeđena dugoročna održivost duga ovog javnog preduzeća i ublaženi rizici po budžet FBiH. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!