Capital.ba

Vlada FBiH: Izraditi plan borbe protiv sive ekonomije

10.03.2017. / 13:42

SARAJEVO, Vlada Federacije BiH /FBiH/ prihvatila je danas informaciju o inicijativi za izradu njenog prioritetnog akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je zadužila Ministarstvo trgovine da u periodu od 90 dana, u saradnji sa Kancelarijom premijera FBiH, ministarstvima finansija, rada i socijalne politike i pravde, Poreskom upravom FBiH i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, pripremi prijedlog prioritetnog akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije.

Ovim dokumentom trebalo bi da budu identifikovane prioritetne kratkoročne aktivnosti koje je neophodno sprovesti radi smanjenja sive ekonomije u Federaciji BiH, posebno u sektorima građevinarstva, turizma i ugostiteljstva i trgovine, saopšteno je iz Vlade.

Na današnjoj sjednici prihvaćeno je zaduženje FBiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj /IBRD/ u iznosu do 44.700.000 evra.

Sredstva su namijenjena za pružanje podrške vlastima za sprovođenje mjera politike s ciljem jačanja javnih finansija u kontekstu šire agende makroekonomske i strukturalne reforme.

Vlada je usvojila Program utroška sredstava za 12 tekućih i kapitalnih transfera federalnog Ministarstva rada i socijalne politike za ovu godinu u iznosu od 3.010.000 KM.

Programima je, uz ostalo, predviđeno izdvajanje 10.000 KM za zapošljavanje Roma, a po milion KM za sufinansiranje rada ustanova socijalne zaštite za zbrinjavanje i za ustanove za zbrinjavanje na nivou FBiH radi poboljšanja uslova boravka štićenika.

Usvojena su i dva programa utroška sa kriterijumima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za ovu godinu Ministarstvu prostornog uređenja.

Jedan od njih vrijedan je 800.000 KM i namijenjen za sanaciju štete od poplava i klizišta, a drugi se odnosi na učešće Vlade FBiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica za zaštitu nacionalnih spomenika u iznosu od 100.000 KM.

Prihvaćena je i informacija Ministarstva razvoja, preduzetništva i zanatstva o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih za 24 korisnika iz dijela prihoda ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u 2014. i 2015. godini – Promovisanje tehničke kulture i udruženja koja se bave inovacijama za fond za nagrađivanje inovatora za inovacije od međunarodnog značaja. Riječ je o iznosu od 276.920 KM. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!