Capital.ba

Visina novčane naknade nezaposlenima

14.10.2007. / 10:33

BEOGRAD, Novčana naknada nezaposlenima koji ostvaruju ovo pravo utvđuje se u visini 60 odsto od osnovice za prva tri mjeseca korišćenja ovog prava. Za preostalo vrijeme za koje je utvrđeno pravo na ovu naknadu visina novčane naknade iznosi 50 posto od osnovice. Ukoliko Nacionalna služba za zapošljavanje uputi zaposlenog na dodatno obrazovanje i obuku, novčana naknada se uvećava za 10 procenata.

Osnovica za utvrđivanje visine novčane naknade je prosječna zarada ili naknada zarade koja je zaposlenom isplaćena u posljednjih šest meseci koji prethode mjesecu u kojem je prestalo osiguranje.

U slučaju da je iz nekih razloga isplaćena zarada za ovaj period niža od osnovice na koju je plaćen doprinos, visina novčane naknade utvrđivaće se prema osnovici na koju je plaćen doprinos.

Ako zaposlenom nije isplaćena zarada, osnovicu za utvrđivanje novčane naknade čini osnovica na koju je plaćen doprinos. Zakonom nije predviđen slučaj kada je nezaposlenom isplaćena zarada, ali nisu uplaćivani doprinosi od strane poslodavca. S obzirom na to da se osnovica utvrđuje u odnosu na mjesec u kojem je prestalo osiguranje, to znači da će se u ovom slučaju visina naknade utvrditi prema prosječnoj zaradi koja je isplaćena dok su isplaćivani i doprinosi.

Visina naknade je ograničena tako da ne može biti viša od prosječne mjesečne zarade po zaposlenom ostvarene u Republici prema posljednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku niti niža od minimalne zarade utvrdjene za mesec u kome se isplaćuje novčana naknada, koju utvrđuje Socijalno-ekonomski savet ili vlada.

U slučaju da nezaposleni za vrijeme primanja novčane naknade ostvari prihod na osnovu autorskog ugovora, obavljanja zanatskih i drugih poslova, iznos novčane naknade umanjiće se za iznos ostvarenog prihoda. Postupak i način umanjenja novčane naknade utvrdjuje se opštim aktom NSZ.

U slučaju nezakonitog otkaza i vraćanja nezaposlenog na posao, iznos dobijen po osnovu novčane naknade za slučaj nezaposlenosti odbija se od iznosa neisplaćenih zarada koje se naplaćuju po osnovu naknade štete zbog nezakonitog otkaza za vrijeme provedeno van radnog odnosa, piše “Politika”.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!