Capital.ba

Vidović: Za 11 mjeseci prikupljena 1,851 milijarda KM javnih prihoda

03.01.2014. / 9:05

Zora_Vidovic_081012BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske je od 1. januara do 30. novembra 2013. prikupila 1,851 milijardu KM javnih prihoda, ili za 12 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

Direktor Poreske uprave Zora Vidović napominje da je u posmatranom periodu naplata direktnih poreza veća za tri odsto, odnosno 13 miliona KM. Najznačajniji rast – od 79 odsto ostvaren je po osnovu poreza na nepokretnosti, te šest odsto više po osnovu poreza na dobit.

“Na dan 30. novembra, po osnovu poreza na nepokretnosti, za 2013. i prethodnu godinu, za naplatu je dospjelo 36,18 miliona KM, od čega je naplaćeno 31,33 miliona. Oni koji ne izvrše svoju obavezu suočiće se sa mjerama prinudne naplate”, upozorava Vidovićeva.

Iznosi poreza biće uvećani za kamate, a za one koji još nisu prijavili svoje nepokretnosti, uz poreski račun uvećan za kamate, dobiće i kaznu koja iznosi od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti.

Vidovićeva napominje da je ukupan iznos, naplaćen po osnovu doprinosa, za jedanaest mjeseci 2013. godine – 1,18 milijardi KM, što je za 0,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, s tim da doprinosi za Fond PIO i Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom bilježe rast za jedan, odnosno osam odsto, dok su doprinosi Fonda zdravstvenog osiguranja manji za četiri odsto.

Naplata po osnovu ostalih javnih prihoda procentualno je “porasla” za tri odsto u posmatranom periodu, odnosno za devet miliona KM, a izdvaja se naplata po osnovu koncesionih naknada koja je porasla za 33 odsto ili za 10 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji period.

Kada je riječ o visini poreskog duga, Vidovićeva navodi da se, u odnosu na ukupan dug od 1,48 milijardi KM, 901 milion KM odnosi na dug nastao zaključno sa 2006. godinom i precizira da u periodu od 2007. do 2012. godine prosječan novonastali dug po godinama iznosi 40 miliona KM.

Ona pojašnjava da u strukturi duga /osim nedospjelih iznosa obaveza koji su u reprogramima i sporazumima/ još 245 miliona KM nije dospjelo za plaćanje, a odnose se na prijavljene poreze i doprinose na lična primanja.

Trenutno su na snazi 222 rješenja o odgađanju plaćanja poreskih obaveza, donesena na osnovu Zakona o poreskom postupku i Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga na ukupan iznos duga od 79,5 miliona KM, kao i 148 reprograma čiji je donosilac Ministarstvo finansija Srpske, i to na ukupan iznos duga od 249,7 miliona KM.

Poreska uprava pokrenula je ukupno 39.795 postupaka prinudne naplate – područni centri ove uprave sudovima su podnijeli još 438 prijedloga za uknjižbu hipoteke na nepokretnoj imovini poreskih dužnika na ukupan iznos obaveze od 40,45 miliona KM.

Najveći dužnici po osnovu dospjelog, a nenaplaćenog poreskog duga su “Šume Srpske” sa dugom od 53,72 miliona KM, trebinjski “Novoteks” sa dugovanjem od 50,24 miliona KM, zvornički “Birač” sa dugovanjem od 34,29 miliona KM, banjalučki Klinički centar, čije dugovanje iznosi 24,93 miliona KM.

“Što se tiče utaje, Poreska uprava je u periodu od 1. januara do 13. decembra 2013. godine podnijela 27 izvještaja nadležnim tužilaštvima o postojanju osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz poreske oblasti, sa ukupno učinjenom štetom za budžet Srpske u iznosu od 5,76 miliona KM”, ističe Vidovićeva.

Ona napominje da je za jedanaest mjeseci 2013. godine izvršeno 3.139 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, te da su izdata 1.793 prekršajna naloga poreskim obveznicima sa izrečenom novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 1.750.754 KM, kao i da je podneseno 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!