Capital.ba

Veliki suficit Srbije na tržištu CEFTA

03.01.2008. / 8:50

BEOGRAD, Srbija je do kraja novembra 2007. godine u trgovini sa zemljama CEFTA sporazuma ostvarila suficit od 1,236 milijardi dolara, izjavili su saradnici Privredne komore Srbije (PKS).

Učešće Srbije na tržištu CEFTA je 21,3 odsto, rekao je direktor službe za regionalnu privrednu saradnju PKS Milivoje Miletić.

Prema podacima koje je izneo, Srbija je do kraja novembra sa samo dve zemlje CEFTA tržišta imala deficit – sa Hrvatskom i Moldavijom. U Hrvatsku je izvezla robu vrednu 302 miliona dolara, a uvezla za 475 miliona dolara, dok je u Moldaviju izvezla za 4,2 miliona dolara, a od nje uvezla robu za 10 miliona dolara.

U Bosnu i Hercegovinu je izvezeno 951 milion dolara robe uz suficit od 499 miliona dolara, u Crnu Goru je uvezeno 839 miliona dolara uz suficit od 728 miliona, u Makedoniju je izvezeno 395 miliona dolara uz suficit od 125 miliona dolara. Istovremeno u Albaniju je izvezena roba vredna 73 miliona dolara uz suficit od 62,5 miliona dolara.

Suficit koji Srbija ostvaruje na tržištu CEFTA je veoma značajan ukoliko se ima u vidu visok spoljnotrgovinski debalans koji Srbija ima sa svetom, kazao je Miletić. Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni u 2007. godini imala deficit od 8,45 milijardi dolara.

Zemlje potpisnice sporazuma CEFTA učestvovale su u srpskom uvozu sa 8,1 odsto, a u izvozu 31,4 procenata, pokazuju podaci PKS.

CEFTA sporazum se u potpunosti primenjuje od 22. novembra 2007. godine, kada je stupio na snagu u poslednjoj zemlji potpisnici – Bosni i Hercegovini.

Miletić je kazao da su pre potpisivanja sporazuma CEFTA u regionu bila na snazi 32 sporazuma i da je pojednostavljenje trgovine koje donosi CEFTA velika prednost.

CEFTA reguliše i trgovinu usluga, javne nabavke i zaštitu intelektualne svojine, što prethodnim sporazumima nije bilo regulisano, istakao je Miletić.

Saradnik PKS Branislav Gulan kazao je da se cene robe široke potrošnje u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma razlikuju do 50 odsto, što znači da primena sporazuma može da dovede do obaranja cena.

“Otvaranje regionalnog tržišta će podići konkurenciju i doprineti obaranju cena. Lokalni monopolisti naći će se na udaru takmaca iz drugih zemalja CEFTA regiona i moraće da svoje cene prilagode konkurenciji”, rekao je Gulan.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!