Capital.ba

Usvojeno mišljenje o revizorskim izvještajima za 2014. godinu

27.10.2015. / 17:15

revizija-SARAJEVO, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH usvojila je danas zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja 73 institucije BiH za 2014. godinu, od kojih je sedam ocijenjeno “mišljenjem s rezervom”, “mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta” i jednim “pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta”.

“Pozitivnim mišljenjem” i “pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta” ocijenjeno je 66 institucija BiH.

Komisija je donijela zaključke u kojima Predstavničkom domu predlaže da obaveže rukovodstvo 36 institucija BiH, čije je finansijsko poslovanje u 2014. godini ocijenjeno revizorskim “pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta” da preduzmu sve potrebne mjere iz nadležnosti svake institucije posebno kako bi bile izbjegnute dalje posljedice problema u poslovanju na koje je revizija skrenula pažnju pri isticanju predmeta u pozitivnom mišljenju.

Posebno se upozorava da materijalnost takvih nalaza revizije eventualno ne preraste u buduće kvalifikacije u narednim izvještajima revizije.

Predstavničkom domu predloženo je da od Savjeta ministara BiH traži da najkasnije do kraja februara 2016. godine razmotri revizorske izvještaje za 2014. godinu sa akcentom na sedam institucija BiH čiji su revizorski izvještaji finansijskog poslovanja za prošlu godinu ocijenjeni revizorskim “mišljenjem sa rezervom”, “mišljenjem sa rezervom sa isticanjem predmeta” i jednim izvještajem sa “pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta”.

Savjet ministara BiH obavezan je da sačini cjelovitu informaciju o tome i dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH u roku ne dužem od 30 dana od datuma razmatranja.

Informacija treba da sadrži program aktivnosti i mjere koje će biti preduzete kod navedenih sedam institucija u pravcu prevazilaženja poteškoća u poslovanju i preventivnog djelovanja kako se one ne bi ponovile u narednim izvještajima.

U informaciji treba da se nalazi izjašnjenje Savjeta ministara BiH o sistemskim mjerama koje je predložila Kancelarija za reviziju kojima bi na sistemskom nivou bili otklonjeni uzroci ponavljanja određenih revizijskih nalaza.

Informacija treba da sadrži i izjašnjenje Savjeta ministara BiH u programskom formatu, sa nosiocima obaveza i rokovima za izvršenje aktivnosti usmjerenih ka jačanju kontrolnog okruženja, donošenjem novih propisa ili dogradnjom postojećih propisa kao i aktivnosti i mjere usmjerene ka dodatnom jačanju nadzora i kontrolnih postupaka.

Usvojena su i dva zaključka koja je predložila poslanik SNSD-a Dušanka Majkić od kojih se prvim predlaže da se odmah po imenovanju generalnog revizora i njegovog zamjenika održi sastanak sa njima da bi se dogovorili o daljoj saradnji.

Drugi zaključak je da se održi sastanak sa institucijama koje su dobile “mišljenje sa rezervom” ili “mišljenje sa rezervom uz isticanje predmeta”. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!