Capital.ba

Usvojen set preporuka za suzbijanje rada na crno

06.02.2015. / 17:07

sarajevo 1SARAJEVO, Zanatlije sa područja Federacije BiH /FBiH/ održale su danas u Sarajevu okrugli sto na kojem je usvojen set preporuka vlastima za suzbijanje rada na crno.

Potrebno je, prije svega, inicirati kod nadležnih organa na svim nivoima vlasti obezbjeđenje sredstva u vidu podsticaja za zapošljavanje za novog zaposlenog u zanatstvu u trajanju od šest godina, saopšteno je iz federalne Zanatske komore, koja je bila organizator okruglog stola pod nazivom “Sprečavanje rada na crno u zanatstvu FBiH.

Zanatlije smatraju da je potrebno zahtijevati kod nadležnih kantonalnih, federalnih i vlasti na nivou BiH donošenje novih i izmjene postojećih propisa koji se odnose na položaj i statusu zanatske djelatnosti u FBiH, kao što su Zakon o potrošačima BiH, Zakon o radu FBiH, Zakon o kontroli cijena FBiH, Zakon o zaštiti na radu i drugi.

“Inicirati kod nadležnih federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa da ulože dodatne napore na identifikovanju lica koja nisu registrovana kod nadležnih opštinskih organa kao zanat, a bave se zanatskom djelatnošću, kao i strože sankcionisanje takvih lica, jer to je naša nelojalna konkurencija”, naveo je jedan od zaključaka predsjednik Zanatske komore FBiH Mensur Bektić.

On je dodao da će se inicirati kod nadležnih organa predlaganje novih modela socijalnih politika koji bi smanjili stope poreza i doprinosa na plate zaposlenih u zanatstvu od 20 do maksimalno 30 odsto.

Jedan od važnih zaključaka je i da se zahtijeva kod svih opštinskih organa u FBiH omogućavanje lakšeg i jednostavnijeg postupka registracije zanatske djelatnosti.

Pozivajući se na sporazum o saradnji sa Hrvatskom zanatskom komorom, Bektić je istakao da je današnji okrugli sto samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti kojima se unapređuje stanje zanatstva u BiH i Hrvatskoj, te da su današnje preporuke i zaključci samo dio procesa koji će biti nastavljeni, s ciljem suzbijanja rada na crno u BiH.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Hrvatske zanatske komore Dragutin Ranogojac, federalni ministar razvoja, preduzetništva i zanatstva Sanjin Halimović i hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vekio.

U diskusiji je učestvovala i generalni sekretar Hrvatske zanatske komore Violeta Jelić, a iskustva iz prakse i sugestije za prevazilaženje ovog problema izložili su i direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović, glavni federalni inspektor Muhamed Paškanović, rukovodilac Kantonalne poreske kancelarije Sarajevo Behudin Mašović, direktor Službe za zapošljavanje Sarajevskog kantona Igor Kamočaji, te Haris Hushić iz federalnog Zavoda za zapošljavanje. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!