Capital.ba

Ustavni sud odbio prijedlog Konfederacije sindikata

20.04.2012. / 15:09

BANJALUKA, Ustavni sud Republike Srpske odbio je prijedlog Konfederacije sindikata Republike Srpske za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Opšteg kolektivnog ugovora koji su zaključili Vlada Republike Srpske, Savez sindikata Republike Srpske i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

“Neustavnost i nezakonitost osporenog akta Konfederacija sindikata vidi u činjenici što prilikom potpisivanja ovoga akta, navodno, Savez sindikata Republike Srpske nije imao pisane saglasnosti svih sindikata koji su organizovani na nivou Republike sa najmanje 10 odsto članova sindikata”, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske nakon 157. sjednice.

Ovaj sud utvrdio je da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama, svim sindikatima i udruženjima poslodavaca uputilo javni poziv i dalo mogućnost da utvrde tačan broj članova u odnosu na broj zaposlenih, kao i da se tom pozivu nisu odazvali Konfederacija sindikata i druge sindikalne organizacije.

“Stoga je Ustavni sud ocijenio da je neosnovana njihova tvrdnja da je Savez sindikata Republike Srpske bio dužan da prije zaključivanja spornog ugovora obezbijedi saglasnost svih sindikata koji okupljaju najmanje 10 odsto članova. Ustavni sud je zaključio da je osporeni akt u saglasnosti sa relevantim odredbama Zakona o radu, a shodno tome i Ustavom Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud je usvojio inicijativu advokata iz Dervente Slavka Mikača i donio odluku kojom se utvrđuje da tarifni broj četiri tarife komunalnih taksa, koji je sastavni dio odluke o komunalnim taksama opštine Derventa, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i zakonom.

“Osporenim odredbama propisano je da se za svaku firmu za preduzeća i fizička lica na području opštine Derventa utvrđuje taksa u godišnjem iznosu, odnosno srazmjerno vremenu u kojem su radili u toku kalendarske godine i prema vrsti djelatnosti obveznika. Imajući u vidu da je osporenim odredbama Skupština opštine Derventa visinu predmetne takse odredila na osnovu samo nekih zakonskih kriterijuma, odnosno uvođenjem kriterijuma koji nije zakonom propisan, Ustavni sud je ocijenio da te odredbe nisu u saglasnosti sa odredbama Zakona o komunalnim taksama”, navodi se u saopštenju.

Ustavni sud je utvrdio da je zbog ove nesaglasnosti povrijeđen Ustav Republike Srpske. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!