Capital.ba

UniCredit lider u BiH, a Nova banka u RS

05.10.2016. / 10:16

BANJALUKA, Među 100 najboljih banaka po iznosu aktive u regionu jugoistočne Evrope našlo se osam banaka iz BiH, od kojih je samo jedna s većinskim domaćim kapitalom, a to je Nova banka Banjaluka, pokazao je najnoviji izvještaj ekonomskog magazina “SeeNews”, koji prikuplja poslovne informacije.banke-u-bih

Tako je najbolje plasirana banka iz BiH na ovoj listi UniCredit Bank Mostar, s ukupnom aktivom od 2,237 milijardi evra u prošloj godini i koja je imala rast za 10,45 odsto, pa se tako ova banka našla na 36. mjestu i napredovala je za dvije pozicije.

Iza nje, na 44. mjestu ove liste, je Raiffeisen Bank Sarajevo, koja je nazadovala za dvije pozicije, a u prošloj godini je imala aktivu od 1,894 milijarde evra, s rastom od 0,54 odsto.

Kao treća banka iz BiH na ovoj listi našla se Nova banka Banjaluka, jedina u top 100 iz BiH s većinskim domaćim kapitalom, čija je aktiva u prošloj godini iznosila 832,6 miliona evra, s rastom od 2,11 odsto.

Nova banka Banjaluka je na ovoj listi napredovala za šest pozicija i zauzela 74. mjesto. Iza nje na 76. mjestu se našla Intesa Sanpaolo banka, s aktivom od 790,1 milion evra, koja je zabilježila povećanje od 7,44 odsto i skok na listi za osam pozicija.

Potom slijede UniCredit Bank Banjaluka, koja je napredovala za 13 mjesta, s aktivom koja je u prošloj godini iznosila 641,7 miliona evra i koja je veća za 14,75 odsto, te NLB banka Banjaluka, čija je aktiva 615,9 miliona evra i zabilježila je rast od 1,13 odsto, ali i veliki pad na listi.

U odnosu na prethodni izvještaj, BiH je povećala broj banaka u top 100 za dvije nove banke na listi i to Sparkasse bank Sarajevo na 89. mjestu s aktivom od 595,3 miliona evra, koja je veća za 12,57 odsto, i Sberbank BH na 93. poziciji ove liste, čija je aktiva u prošloj godini iznosila 562,8 miliona evra i zabilježila je rast od 9,42 procenta.

Milan Radović, direktor Nove banke Banjaluka, rekao je da je ova banka najbolje rangirana banka iz RS na ovoj godišnjoj rang-listi.

“Mislim da će se ovaj trend našeg rasta nastaviti, s obzirom na to da Nova banka Banjaluka ima kvalitetan rast i napredak u svim segmentima, i u 2016. godini. To je posebno vezano za rast i kvalitet aktive, te povećanje kapitala u 2016. godini”, rekao je Radović.

On je naglasio da Nova banka bilježi povećanje prinosa na kapital iznad tržišnog u iznosu od 12 odsto. Naime, rangiranje banaka u jugoistočnoj Evropi top 100 urađeno je u pogledu ukupne aktive iz nekonsolidovanih bilansa na dan 31. decembra 2015. godine.

Svi podaci koji su objavljeni potiču od centralnih banaka, nacionalnih ekonomskih registara, bankarskih udruženja, vladinih i korporativnih veb stranica, te samih kompanija.

U ovom izvještaju se navodi da je kombinovani neto profit 100 najboljih banaka u jugoistočnoj Evropi dosegao 1,45 milijardi evra, a da ukupna aktiva 100 najvećih banaka iznosi 251,4 milijarde evra, s tim da su 62 kreditora prijavila rast.

Vodeće tri banke, kojima pripada 15 odsto sveukupne aktive, ostale su iste s tim da su prva i treća banka, Zagrebačka i BRD Rumunija, ostale iste, dok je druga banka Banca Comerciala Romania uspjela da zadrži drugo mjesto uprkos slabijem rastu.

Inače, od ukupno 100 banaka, njih 24 su zabilježile gubitke, u iznosu od milijardu evra tokom 2015. godine, dok je njih 76 prijavilo dobit u iznosu od 2,5 milijardi evra.

Sve u svemu, 57 banaka je popravilo svoje godišnje poslovanje, dok su 43 pogoršale. Kada je riječ o predstavljanju po zemljama, Rumunija je na ovoj listi predstavljena sa čak 21 bankom, slijedi Bugarska sa 18 banaka, Srbija sa 15, što je isto kao i prošle godine.

Broj slovenačkih i hrvatskih banaka je pao za po jednu, i sada imaju 14 i devet na listi, dok su BiH i Albanija zabilježile povećanje broja banaka. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!