Capital.ba

UKC RS u pat poziciji: Ili rezovi ili tonemo

12.05.2017. / 16:31

BANJALUKA, Univerzitetski klinički centar RS potvrdio je danas informaciju CAPITAL-a da je dug ove zdravstvene ustanove za samo mjesec dana porastao sa 33,1 na gotovo 41 milion KM, te da su u situaciji u kojoj će „ili napraviti radikalne rezove ili potpuno potonuti“.

Sadašnja situacija u kojoj UKC RS, kako navode, ima 115 miliona KM prihoda, a 139 miliona KM rashoda je neodrživa. Uprava ističe da UKC RS za struju duguje oko pet miliona KM , za vodu preko milion, za grijanje preko milion, za hranu oko dva miliona KM, ali i da bruto plate nisu isplaćivane još od 2012. godine. Takođe, naglašavaju i da zaposleni imaju problem prilikom odlaska u penziju, ponekad i prilikom ovjeravanja knjižice.

“Dug je povećan zbog uknjižavanja raskinutih reprogramiranih obaveza i tekućih obaveza koje nisu izmirene. U tom vremenskom periodu na čelu UKC RS bio je prof. dr Mirko Stanetić. Poslovodstvo od dana stupanja na dužnost prof. dr Vlade Đajića na mjesto vršioca dužnosti generalnog direktora nije povećalo dug UKC RS ni za jednu konvertibilnu marku”, kažu u UKC RS.

Kako kažu, do sada je mnogo riječi utrošeno na objašnjavanje zašto je to tako, da li primaju premalo novca, da li troše previše skupih lijekova, da li su data veća prava pacijentima nego što je to objektivno moguće, a premalo na način kako da se izvuku iz pat pozicije u kojoj se nalaze. Ipak, uspjeli su da u aprilu, prvi put nakon 2012. godine, isplate bruto plate radnicima, što uključuje poreze i doprinose.

“Već smo napravili koncept potencijalnih ušteda, a sastanci sa svim relevantnim tijelima se održavaju na dnevnom nivou, u nastojanju da što prije presiječemo, podvučemo crtu i nastavimo dalje kako treba. Iz dana u dan radimo na stavkama koje mi možemo ispraviti. Što je do nas, a ruku na srce, ima toga što je do nas, ispravićemo u najkraćem mogućem roku. Mijenjamo odnos prema pacijentima jer je javna tajna da su pacijenti nezadovoljni našim uslugama, čekanjem”, otvoreno kažu u UKC RS, podstaknuti informacijom o dugovanjima koju je CAPITAL juče ekskluzivno objavio.

Evidentno je, priznaju, da imaju neracionalan utrošak lijekova i broja pregleda na čemu će poraditi u narednom periodu. Već su organizovane dodatne edukacije za ljekare o korištenju modela dijagnostički srodnih grupa na osnovu kojeg naplaćuju usluge, jer su svjesni da moraju bolje da ga iskoriste.

Ipak, najveći dio prihoda dolazi od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji je, svjesni su u UKC, i sam u teškoj situaciji. Procjenjuje se da su prihodi FZO za period od 2009. do 2015. godine manji za više od 750 miliona KM od planiranih. U strukturi ostvarenih poreskih prihoda zaposleni u ukupnom broju osiguranika učestvuju sa samo 35 odsto. Za čak 14 odsto zaposlenih nisu uplaćivani doprinosi ni za jedan mjesec. Prosječni mjesečni prihod po osiguraniku je u 2015. godini iznosio 75.06 KM, a prosječni mjesečni trošak 81.74 KM.

“Zato nam je neophodna puna podrška svih relevantnih institucija i tijela te najšire javnosti za kreiranje zajedničkog programa za izvlačenje UKC RS iz krize. UKC RS je stub zdravstvenog sistema RS, institucija od strateške važnosti za našu populaciju i vremena za čekanje nema”, zaključuju u UKC.

CAPITAL: Ž. Gauk

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: UKC RS u pat poziciji: Ili rezovi ili tonemo

  1. dr

    UKC u gubitku a privatni dzepovi u dobitku.