Capital.ba

UIO amnestira inspektorske greške u slučaju „Euro Lab“

14.07.2021. / 14:07

BANJALUKA – Odgovornost zaposlenih u postupku kontrole banjalučkog preduzeća „Euro Lab“ nije utvrđena, istakli su u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. U toj kompaniji to smatraju nedopustivim jer je i sama UIO priznala da je pogrešno postupala i obračunala akcize za koje nije bilo osnova.

euro lab

Foto: Capital

Naime, UIO je nakon dvije godine računanja, mnogobrojnih žalbi i tužbi priznala da je pogrešno obračunala akcizu koju treba da plati „Euro Lab“, a što je za posljedicu imalo blokadu preduzeća i otpuštanje radnika.

Nakon što je UIO donijela drugostepena rješenja iz kojih je vidljivo da su akcize u iznosu od skoro 700.000 KM, koje „Euro Lab“ treba da plati, ranije pogrešno obračunali, postavilo se pitanje odgovornosti zaposlenih u UIO i da li su ispravno postupali.

Unutrašnja kontrola UIO

U UIO su na pitanja CAPITAL-a da li je izvršena kontrola zakonitosti postupanja zaposlenih u UIO u predmetu „Euro Lab“ odgovorili da je postupao Odsjek za unutrašnju kontrolu.

„Predmet postupanja Odsjeka za unutrašnju kontrolu bio je Zahtjev za poništenje rješenja podnesen Upravi od strane „Euro Lab“ Banja Luka, a kojim je navedeno pravno lice tražilo da se, po pravu nadzora ponište rješenja konačna u upravnom postupku“, naveli su u UIO.

Dodali su da je Odsjek za unutrašnju kontrolu utvrdio da se u UIO vodio upravni postupak po žalbi „Euro Laba“ u devet predmeta, i to šest predmeta u kojima su donesena drugostepena konačna rješenja i tri predmeta kod kojih, u vrijeme podnošenja zahtjeva za poništavanje, nije bilo drugostepenog rješenja.

Utvrđeno je i da su protiv šest drugostepenih rješenja pokrenuti upravni sporovi kod Suda BiH.

„Kako je „Euro Lab“ tražio poništavanje ili ukidanje svih devet rješenja, nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave predloženo je da zahtjeve koji se odnose na šest predmeta u kojima su donesena konačna drugostepena rješenja kompletira i proslijedi organu nadležnom za postupanje po istim, a da zahtjeve koji se odnose na tri prvostepena rješenja, riješi, što je i učinjeno. Odgovornost zaposlenih u ovom postupku kontrole nije utvrđena“, naveli su u UIO.

„Euro Lab“: Evidentan propust u radu zaposlenih u UIO

U kompaniji „Euro Lab“ su ocijenili nedopustivim postupanje UIO u predmetima koji se tiču njih.

„UIO, a samim tim i određeni sektori i zaposleni u istima, već su u svojim aktima naveli da su svojim postupanjem izazvali štetne posljedice i ako bi nastavili sa izvršenjem da bi nastala još veća i nenadoknadiva šteta. To se navodi u jednom od posljednja tri rješenja iz septembra 2020, a kojim su usvojili naš zahtjev i odložili izvršenje rješenja do okončanja drugostepenog postupka“, rekao je pomoćnik direktora u „Euro Labu“ Vladan Paspalj.

Foto: Dio Rješenje UIO

Dodao je da UIO u istom predmetu odlučuje i donosi rješenje tek krajem maja ove godine, kojim obustavlja postupak upravo jer prvostepeni organ nije pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje.

„Na taj način su obustavljena tri postupka. Međutim, pred Sudom BiH se vodi još šest predmeta za koje je prvostepeni organ po istom osnovu nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje, te je u toku samog postupka učinjeno niz propusta, pa nam nije jasno iz kog razloga UIO čeka odluku Suda“, naveo je Paspalj.

Istakao je da UIO ima osnov i praksu na osnovu koje može da okonča sve predmete, jer su i za ostalih šest predmeta konstatovali već učinjenu štetu.

„Evidentno je da je došlo do propusta u radu zaposlenih u UIO kao i same institucije i nepostojanje jasnog zakonskog okvira. Potpuno je logično da se postavi pitanje odgovornosti za takvo postupanje, te blokiranje preduzeća. Nije samo riječ o blokadi od 60 dana, nego i o oduzetim sredstvima, blokiranim vozilama, te o nemogućnost rada i održavanje likvidnosti, nemogućnosti zaduživanja kod banaka jer imamo i dalje nametnutu višemilionsku obavezu“, naglašava Paspalj.

Pored svega toga, u toj firmi ističu da im je narušen kredibilitet kod partnera, te da je prisutna određena nesigurnost kod zaposlenih zbog straha od nove blokade i otpuštanja.

Višegodišnja agonija

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je još prije godinu dana kako se uvoznik koncentrata za proizvodnju tečnosti za pranje vjetrobranskog stakla i zaštitu protiv smrzavanja – firma „Euro Lab“ susrela s mnogobrojnim problemima zbog postupanja UIO prema njima.

Naime, prilikom kontrole UIO utvrđeno je da je „Euro Lab“, od početka 2016. do polovine 2018. godine, uvozila pomenute koncentrate za koje je UIO, i pored svih dokaza, odbila priznati da su sredstva protiv smrzavanja na bazi etilnog alkohola na koje se ne plaća akciza.

Ukupna obaveza koju je UIO naknadno obračunala „Euro Labu“ iznosila je 3,15 miliona KM koje treba da plate na ime akcize i oko 535.000 KM razlike PDV-a.

Nakon izvršene uplate, firma je imala pravo na povrat svih navedenih dadžbina. Međutim, s obzirom na to da, naknadno obračunati iznos, „Euro Lab“ nije mogao da plati, UIO im je blokirala račune.

Radnici su poslati na biro, proizvodnja zaustavljena, a nakon objave CAPITAL-a pokrenuta je izmjena Zakona o akcizama u BiH kojima se ukida plaćanje akciza na alkohol koji se uvozi kao repromaterijal za proizvodnju.

Nakon dva mjeseca blokade UIO je odblokirala firmu „Euro Lab”, ali su tvrdili da nemaju osnova da im vrate oduzeta novčana i materijalna sredstva, objašnjavajući da dug te firme i dalje postoji, te da je prinudna naplata obustavljena samo do konačne odluke Suda BiH u upravnim sporovima koji se vode.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: UIO amnestira inspektorske greške u slučaju „Euro Lab“

  1. Bogdan

   Bilo je očekivano da amnestiraju greške SVOJIH inspektora. U ovom slučaju je zakazao cijeli sistem.

  2. Alexa

   Inspektori UIO su nepogrijesivi i svugdje vide neku prevaru osim oko sebe. Generalizuju i u startu idu sa pretpostavkom o krivici svih privrednika.
   I kad se utvrdi da su nekome neduźnom nanijeli stetu tu je UIO da ih zastiti. Tako da je odgovornost ipak na instituciji.

   • Re

    Može im se. Sve do jednom.

  3. Polako

   Ne, brze od zivota, ne…
   Poniste 3, pa dok prodje koja decenija ponistice sljedeca 3… Cemu zurba! Tek je 4ta godina.

  4. Samo malo razuma

   Za ocekivati je da se ova agonija zavrsi, a ne da odu u stecaj. Pa poslije da bude kao sa ribnjakom u Prnjavoru, napusten bez ikoga. Preduzeca su organizmi, a ne samo papiri. To treba odrzavati, njegovati, razvijati, a ne unistiti i nikom nista.