Capital.ba

Zbog UIO na ulici završila 23 radnika „Euro Laba“, Džakula formirao komisiju

31.08.2020. / 18:20

– Sektor za carine netačno izvještavao Džakulu
– Džakula formirao komisiju za provjeru svega u vezi sa „Euro Labom“

 

BANJALUKA – Firma „Euro Lab“ Banjaluka, koja je obustavila proizvodnju jer joj je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH blokirala račune, morala je da pošalje na biro više od 20 radnika! Direktor UIO Miro Džakula na njihov zahtjev da se pozabavi problemom dvostrukih aršina u UIO odgovorio je formiranjem komisije koja treba sve da ispita, potvrđeno je portalu CAPITAL.

euro lab

Podsjećamo, CAPITAL je obajavio da se zbog nepreciznih zakona o akcizama i carinskoj tarifi BiH, dvostrukih aršina UIO, neusaglašenih propisa i nerada vlasti kompanija „Euro Lab“ tri godine bori s vjetrenjačama. To je rezultiralo milionskom štetom, podnošenjem tužbi te dovođenjem u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta.

Za sad, kažu u „Euro Labu“, bili su prinuđeni da na biro pošalju 23 radnika, dok čekaju da Sud BiH odgovori na njihov zahtjev za odgađanje izvršenja naplate duga.

Podsjećamo, dug od četiri miliona UIO je naknadno utvrdila „Euro Labu“ te naložila prinudnu naplatu, iako naplata nema nikakvog efekta i pomenuti novac se vraća toj firmi, što su potvrdili i u UIO. Ipak, odlučili su se na blokadu čime su onemogućili rad „Euro Laba“ i doveli do gašenja proizvodnje i otpuštanja radnika.

„Tražili smo od Suda BiH da odgodi izvršenje naplate duga po šest podnesenih tužbi, ali oni još nisu odgovorili na naš kompletan zahtjev više od mjesec dana, iako su po zakonu morali odlučiti u roku od tri dana“, ističu u „Euro Labu“.

Iz Suda BiH nema odgovora ni na pitanja CAPITAL-a zašto nisu donijeli odluku po zahtjevu „Euro Laba“ i kada se ona može očekivati. Ranije su odgovorili da je razmatranje predmeta po tužbi „Euro Lab“ protiv UIO zakazano za 1. septembar.

„Euro Lab“ je pisao i direktoru UIO Miri Džakuli tražeći da poništi rješenja koja je UIO donijela. Ukazali su na niz različitih postupanja UIO u vezi sa svrstavanjem sredstava protiv smrzavanja koja se koriste kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za pranje vjetrobranskog stakla.

Ponovili su da je UIO prilikom svrstavanja robe u tarifne brojeve zanemarila namjenu uvezene robe, kao i da je apsurd što je naknadno izmjenjena već prihvaćena carinska prijava pri uvozu dobara.

Džakula formirao Komisiju

U „Euro Labu“ kažu da im na dopis koji su uputili Džakuli, sa zahtjevom da poništi rješenja donijeta u upravnom postupku, nije odgovoreno, iako je prošlo više od mjesec dana.

Za CAPITAL u UIO kratko kažu da je formirana Komisija.

„Direktor je formirao komisiju koja treba da provjeri sve u vezi sa „Euro Labom“. Komisija je formirana nedavno i taj predmet će posebno sagledati i ispitati“, poručili su iz UIO BiH.

Sektor za carine netačno izvjestio Džakulu

U posjedu portala CAPITAL je dopis Sektora za carine upućen kabinetu direktora UIO BiH u maju ove godine iz kojeg je vidljivo da pobijaju neke od svojih ranijih navoda.

Iako su ranije razvrstavanje robe koju uvozi „Euro Laba“ pravdali propisom koji se odnosio na tuzlansku „Ditu“, iz Sektora za carine sada, u dopisu Džakuli, tvrde da razvrstavanje nije moguće na taj način.

„Izdata obavezujuća informacija o tarifnom svrstavanju za jednu firmu ne može da bude i nije obavezujuća u pogledu tarifnog svrstavanja u carinskom postupku za neku drugu firmu ili robu“, naveli su iz Sektora za carine.

O nejednakom postupanju UIO prema poreskim obveznicima koji uvoze istu ili sličnu robu svjedoči i postupanje prema firmi „Belif“ iz Tešnja, o čemu je CAPITAL već pisao u ranijem tekstu.

Sektor za carine, dalje u dopisu kabinetu direktora UIO, navodi da zakonski propisi ne razlikuju robu, odnosno alkohol za ljudsku upotrebu od onog koji to nije. Time priznaju da nisu imali na osnovu čega izvršiti razvrstavanje, a to su ipak učinili.

„Euro Lab“: Šteta nesaglediva

Pomoćnik direktora u „Euro Labu“ Vladan Paspalj kaže da je sve što žele je da rade, ali da im se to uskraćuje iako godinama posluju po zakonu, plaćaju dadžbine prema državi i zapošljavaju radnike.

„Nisu pravilno i potpuno utvrđene sve bitne činjenice. Dokazi nisu valjano cijenjeni. Procedure u vezi sa svrstavanjem robe nisu provedene u skladu sa propisima. Imali smo usmene prijetnje zbog akata UIO o različitom postupanju koje smo prilagali u našim izjašnjenjima. UIO je postupala drugačije po istom pitanju kod drugih. Šteta koja je prouzrokovana je nesaglediva. Ako nam računi ostanu blokirani i dalje bićemo primorani na gašenje svih poslovnih aktivnosti i na raskid svih ugovora o radu“, rekao je Paspalj  i naglasio da je njihovo zakonito poslovanje potvrđeno svim redovnim kontrolama poreskih inspekcija u BiH.

Komore privrednika: Upitna ispravnost postupanja institucija

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da se postavlja ogroman znak pitanja na ispravnost i istovrsnost postupanja nadležnih organa.

„S obzirom da smo od nastanka problema uključeni u pokušaj njegovog rješavanja poznato nam je i da drugi proizvođači istih ili sličnih proizvoda, nisu doživjeli sudbinu „Euro Laba“, iako uvoze istu ili sličnu sirovinu“, kazao je Đurić.

Đurić: „Euro Lab“ značajna firma i sa aspekta borbe protiv virusa korona jer je prilagodila poslovanje proizvodnji sredstava za dezinfekciju, akcijskim cijenama i donacijama svojih proizvoda onima kojima su bili nužno neophodni.

„Potvrđujemo našu podršku svim nastojanjima „Euro Laba“ za iznalaženje povoljnog ishoda ovog problema. U našoj komunikaciji sa predstavnicima nadležnih institucija ukazujemo na problem i pozivamo na pozitivno rješavanje problema“, naveo je Đurić.

Zora Vidović i dalje bez odgovora

Ministar finansija RS i član Upravnog odbora UIO Zora Vidović nije se oglasila iako je prošlo skoro 60 dana od kada je UIO blokirala „Euro Lab“ i dovela u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta u Republici Srpskoj. Zbog ćutanja nadležnih već 23 radnika su završila na ulici, a iz Ministarstva finansija na pitanja CAPITAL-a o nastalom problemu, upućena 29. jula, još uvijek nema odgovora.

Podršku „Euro Labu“ daju i iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

„Važnost domaće proizvodnje i održivost naše ekonomije se najbolje vidjela u periodu početka pandemije kada su na snagu stupila ograničenja međunarodnog prometa i razne ad hoc zabrane izvoza proizvoda od vitalnog interesa od strane EU i drugih zemalja. U tom periodu, upravo je „Euro Lab“ i pored otežanih uslova, te ugrožene likvidnosti zbog nedovršenih procedura pri UIO, pokazao kolika je važnost domaće proizvodnje“, rekao je predsjednik STK Vjekoslav Vuković.

Upravni odbor UIO razmatrao izmjene zakona

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH danas je razmatrao prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji se odnosi na olakšice prilikom nabavke alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

Ukoliko u daljoj proceduri budu prihvaćene predložene izmjene iz prednacrta ovog zakona, domaćim proizvođačima biće omogućeno da ne plaćaju akcizu na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal, saopšteno je iz Upravnog odbora UIO.

“Nakon proglašenja pandemije virusa kovid 19 povećana je potreba za nabavkom alkohola za proizvodnju dezinfekcionih sredstava jer su domaće kompanije u ovom području potpuno vezane za strano tržište, što je bio jedan od ključnih razloga da UO podrži zahtjeve poslovne zajednice u ovom području”, navodi se u saopštenju.

Ovim je UO priznao postojanje problema, ali u saopštenju nije bilo riječi o rješavanju situacije u kojoj se našao “Euro Lab”.

Sve detalje u vezi sa problemom s kojima se susrela kompanija „Euro Lab“ možete pročitati u tekstu CAPITAL-a Vlast i UIO BiH gase najveće domaće firme za dezinfekciju“.

 

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zbog UIO na ulici završila 23 radnika „Euro Laba“, Džakula formirao komisiju

  1. eurospreha

   a sta je sa eurohem-om ? hocete reci da je i njih povalila uprava za indirektno? uvijek vam uprava kriva, a?

   • Pero

    Sta je sa svim ostalim proizvodjacima i trgovcima, koji su uvozili sredstvo koje se koristi za pranje auto sajbi? Samo treba da plati Euro Lab pa ce im uplatu vratiti?! A trebaju li i drugi da plate? Hajmo javno ko je koliko uvezao i kako je utrosio?

  2. Privreda

   Da direktor Džakula ne smatra da tu nisu čista posla, ne bi formirao komisiju za provjeru ovog predmeta. Za nadati se da će se ovaj slučaj raspetljati i da će se radnici vratiti na posao.

  3. Nada

   Ono zbog čega se treba nadati da će se spasiti propasti ova banjalučka firma je to, što kako čiatam iz teksta, imaju podršku privrednih komora RS i FBiH, a i što je formirana komisija za provjeru slučaja. Da su u UIO sigurni da ispravno postupaju, ne bi se to odugovlačilo tri godine, odmah bi ih zatvorili.
   Dakle, postoji osnovana sumnja da su iz UIO pogriješili i da će se stvar ispraviti.

   • Odgovor za Nadu

    Draga Nado, ne treba polagati previse nade. Iz iskustva znam da sektor za carine nece priznati gresku, niti promijeniti misljenje. Oni su “nepogresivi”.
    To samo mozde neka visa instanca i da neko zaista strucan i nekorumpiran sve detaljno provjeri i da se odredi odgovornost. Vrijeme je da neko bude i odgovoran za svoje postupke.

  4. Čitaoc

   Važnost domaće proizvodnje i održivost naše ekonomije se najbolje vidjela u periodu početka pandemije kada su na snagu stupila ograničenja međunarodnog prometa i razne ad hoc zabrane izvoza proizvoda od vitalnog interesa od strane EU i drugih zemalja. U tom periodu, upravo je „Euro Lab“ i pored otežanih uslova, te ugrožene likvidnosti zbog nedovršenih procedura pri UIO, pokazao kolika je važnost domaće proizvodnje“, rekao je predsjednik STK Vjekoslav Vuković.

   • bodibilding

    to je onaj sto se prezentuje kao opasan bidibilder

  5. Sramota

   Prvo su preduzeću blokirali račun, doveli ih u situaciju da radnicima daju otkaze, tek 2 mjeseca poslije već sprovedenih svojih agresivnih mjera formiraju komisiju, pa dok oni otpočnu sa provjeravanjem… a za sve to vrijeme ministrica FINANSIJA ćuti.

  6. Ponižavajuće

   Svi su fokusirani da li će se čelnici smilovati i bar pokušati da riješe problem koji su sami i napravili, a Euro Lab treba da bude presrećan što je zadobio malo Mirine pažnje. A tek da im odblokira račun, eeejj iluzija!
   Ma ko će platiti nenadoknadivu štetu propuštenog poslovanja?!?!

   • javi se petkovicu advokatu i pr

    ako su u pravu podnesu tuzbu za propustenu dobit i uzmu 10 miliona.ako nisu u pravu, onda ovako kokosarski pisu po portalima. sve to rijese dobri advokati kroz dvije-tri godine

    • Mozda

     mozda je poenta sacuvati firmu i radnike. Da su iz uprave u pravu davno bi ih zatvorili. za dvije tri godine od firme nema nista. uvijek po radnicima

    • Advokat

     Sa pravne strane gledano, dijelim mišljenje.
     Ali sa aspekta očuvanja firme, radnika, proizvodnje i šire koristi…. svako je bolje da komisija koju je formirao direktor UIO što prije završi svoj posao. Da tu nije bilo neke petljavine po carinama, ne bi komisija istraživala.

  7. Vidiš

   „S obzirom da smo od nastanka problema uključeni u pokušaj njegovog rješavanja poznato nam je i da drugi proizvođači istih ili sličnih proizvoda, nisu doživjeli sudbinu „Euro Laba“, iako uvoze istu ili sličnu sirovinu“, kazao je Đurić.

  8. Sutra

   2 mjeseca im treba da formiraju komisiju, pa ce razvlaciti godinama itd. Slabo se sta rjesava u ovoj drzavi. Briga njih za radnike.

  9. Ines

   Dzakula ubrzaj malo, rjesavaj, radite nesto.

  10. Srna

   Nije mi jasno zasto je Zora Vidovic bez odgovora.

   • Logika

    Da Zora ima odgovor o tome bi pisala SRNA i izvjestao RTRS. To je mjesto za pohvale i velicanje.
    A o temama na koje nema odgovor mozes citati na Capitalu.

  11. zona

   Ovo je prava zona sumraka, ako nekom do sada nije bilo jasno.

  12. Drakula lopov

   Dzakula, jel to onaj sto mu je Cvijanovicka licno u Mostar odnijela lovu da joj zaposli sina? Hocete li i audio snimak?

   • Boki

    Može snimak?

  13. Branko

   Ovaj slucaj ce biti rijesen kad Mile kaze, tj ako
   bude htio da ga rijesi, to ce docekati predizbornu kampanju. Zalosno je sve u ovoj jadnoj drzavi.

  14. Aaaaaa

   Razvlacenje od nemila do nedraga!

  15. Admin

   Dok ova vijest ne izadje na TV siguran sam da cete cekati na rjesavanje vaseg problema. Zao mi je radnika, ali svi smo svjesni ko moze jedini pomoci da se sve ubrza, ali ocigledno nije im u interesu, tj imaju svoje igrace koji im placaju sto ste vi trenutno zatvoreni.

  16. Pametnom dosta

   Navode i da bi po naplati akciza „Euro Lab“ imao pravo na povrat novca i da naplata dadžbina nema finansijski efekat, ali bi mogla imati nesagledive posljedice na poslovanje „Euro Laba“.

  17. Komisija

   Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da se postavlja ogroman znak pitanja na ispravnost i istovrsnost postupanja nadležnih organa.

   • komsija

    borko je bivsi, sve preuzima nas goran gogi

  18. Navodi

   Ovim je UO priznao postojanje problema, ali u saopštenju nije bilo riječi o rješavanju situacije u kojoj se našao “Euro Lab”.
   Ma da…

  19. Jasna

   Obje Komore shvataju da su nastale greske u postupku UIO, daju podrsku preduzecu i nastoje da sacuvaju privredu drzave. Ocekuje se da su ove dvije institucije uticajne i da ce njihovo misljenje biti uvazeno.

   • Razum

    Svi nivoi vlasti su shvatili!!!!😀

  20. Realno gledano

   Zbog VLADIMIRA DRAGIČEVIĆA, pomoćnika direktora za carine UIO, na ulici završila 23 radnika „Euro Laba“.
   Da se umiješao u svoj posao na vrijeme, ništa se od ovoga ne bi desilo.